Мін'юст пропонує дозволити не випускати неплатників аліментів за кордон без рішення суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст пропонує дозволити не випускати неплатників аліментів за кордон без рішення суду

Казна та Політика
442
Міністерство юстиції внесло законопроєкт, що дозволяє приставу обмежувати виїзд за кордон неплатника аліментів без рішення суду.
Про це повідомляє пресслужба Мін’юсту.
“Законопроєкт „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів“, який команда Мін’юсту подала минулого тижня до Кабінету Міністрів, містить низку новацій, які запропонували експерти Громадської ради”, — йдеться у повідомленні.
Що передбачається законопроєктом:
  • виконавцю буде надано право виносити постанову щодо застосування до боржника приводу у разі, якщо боржник без поважних причин не з’явився за викликом виконавця;
  • державному виконавцю буде надано право самостійно встановлювати тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України у разі невиконання ним рішення про встановлення побачення з дитиною;
  • удосконалюється порядок виконання рішень зобов’язального характеру, в тому числі рішень про зобов’язання боржника забезпечити спілкування стягувача з дитиною.
“Наша мета — максимально підвищити рівень виконання судових рішень у таких дуже чутливих справах, що стосуються неповнолітніх дітей”, — зазначив заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.
Повідомляється, що на робочій зустрічі експертів Міністерства юстиції та Громадської ради при міністерстві, що відбулась 28 травня, було досягнуто згоди щодо необхідності подальшого удосконалення порядку примусового виконання рішень про встановлення побачення з дитиною, а саме:
  • до примусового виконання зазначених рішень судів будуть допущені приватні виконавці, що створить додатковий дієвий інструмент в цій сфері;
  • виконавцям будуть надані додаткові повноваження під час виконання зазначених рішень судів.
“Перелік змін, що обговорюються, значно більшій і буде розширюватися. На майданчику міністерства продовжує працювати робоча група з експертів ГР та МЮ. В червні ми плануємо підготувати наступний пакет пропозиції, який має удосконалити процедури контакту з дитиною та впливу на боржника для забезпечення виконання рішень судів в повному обсязі”, — додав Андрій Гайченко.

Довідка Finance.ua:

  • З початку року з боржників з виплати аліментів державними виконавцями органів ДВС стягнуто 462,1 млн грн. Крім того, на боржників можуть накласти тимчасові обмеження, якщо сукупний розмір заборгованості по виплаті аліментів перевищує суму передбачених платежів.
  • Введення карантину суд може визнати причиною, через яку аліменти не сплачуються, або сплачуються в меншому обсязі.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас