Споживачі газу з лічильниками платять за тих, у кого лічильників немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживачі газу з лічильниками платять за тих, у кого лічильників немає

Енергетика
79317
Україна – єдина країна в Європі і на пострадянському просторі, яка не має 100% індивідуального обліку природного газу. Тому споживачі газу з лічильниками платять за тих, у кого такого обладнання немає, а Україна купує продукт із застереженням “приблизно”.
Як вирішити проблему, розбиралися фахівці державної регуляторної служби України (ДРС).
Фахівці служби констатували, що все почалося в 2014 році, коли уряд схвалив норми споживання природного газу для споживачів, у яких відсутні прилади обліку – вони були в 2,5 рази меншими від чинних.
Дії уряду не базувалися на дослідженнях чи обґрунтуваннях, і це призвело до збитків операторів ГРС (газорозподільної системи – ред.), без джерела їх покриття.
Тому, відповідні норми потрібно переглядати, вважають в ДРС – шляхом встановлення реальної величини споживання природного газу для абонентів.
“Таким шляхом пішов Казахстан, де норма становить 25 куб. м. на людину на місяць, Білорусь – 12 куб. м. на людину на місяць.
І навіть якщо взяти Росію, де кожна область встановлює свою норму споживання, то норми нижче 11 куб. м. на людину на місяць немає. Водночас, Казахстан і Росія, які мають несумісні з Україною запаси природного газу, не плутають облік споживання і запаси ресурсу.
Всі перелічені країни та інші країни пострадянського простору мають 100% облік споживання природного газу”, – пояснюють експерти.
Вкрай важливо, щоб в результаті нові норми спонукали абонентів встановлювати індивідуальні прилади обліку.
Оскільки сьогодні існує певна дискримінація на основі метрологічної ознаки через “наявність лічильника газу”: побутові споживачі природного газу з лічильниками (питома вага 75%) платять за споживання природного газу без лічильників (питома вага 25%).
“Перегляд норм – це не зміна тарифу. З практики інших країн пострадянського простору основним завданням перегляду є встановлення величини норми споживання, яка спонукає абонента встановити індивідуальний прилад обліку. Мета у нас така ж, як і в сусідніх країнах – спонукати абонентів до встановлення лічильників для 100% обліку споживання природного газу”, – зазначають у відомстві.
Раніше в НКРЕКП заявляли, що норми споживання газу для абонентів без лічильників занижені вдвічі.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше повідомлялося, що українцям повернуть на рахунки 190 млн грн у вигляді переплати за куплений в минулий опалювальний сезон газ. Суму також можна забрати грошима.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас