Росія в півтора рази скоротила транзит газу через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія в півтора рази скоротила транзит газу через Україну

Фондовий ринок
541
Поки Україна готує серйозні інвестиції в газотранспортну систему (ГТС), транзит газу через територію країни скорочується. Так, в січні-травні 2020 року обсяги прокачування скоротилися на 46% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 20 млрд кубометрів.
Як підрахували в держкомпанії “Оператор ГТС України”, в січні-травні середній добовий режим транзиту склав 132 млн куб. м газу, а з березня він зафіксувався на рівні 150-155 млн куб. м/добу. При збереженні такого темпу річний обсяг транзиту може скласти 52-55 млрд куб. м, що стане найнижчим показником за всю історію ГТС України.
“Разом з тим з початку року “Газпром” повністю оплачує заброньовані потужності для транзиту газу з Росії (65 млрд куб. м на 2020 рік). Зі свого боку “Оператор ГТС” виконує всі добові заявки і надалі буде забезпечувати безперебійність транспортування газу в європейські країни”, – йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, раніше глава “Оператора ГТС” Сергій Макогон пояснював, що Україна готова до сценарію “нульового транзиту” газу з Росії. За його словами, у російського “Газпрому” немає причин продовжувати прокачувати газ через Україну після 2025 року, коли закінчиться дія нинішнього контракту про транзит. Тому, як зазначив Макогон, в кінцевому підсумку при такому сценарії українська ГТС буде повністю переорієнтована на внутрішнє транспортування, після чого Європа буде повністю залежати від поставок газу через газопроводи “Газпрому”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас