НБУ запускає в обіг нову монету номіналом 10 грн (фото, відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запускає в обіг нову монету номіналом 10 грн (фото, відео)

Казна та Політика
4514
Сьогодні, 3 червня, Національний банк України вводить в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.
Про це повідомляється на сайті Нацбанку.
“Відсьогодні обігові 10-гривневі монети є дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. Вони поступово замінять у обігу банкноти номіналом 10 гривень”, – ідеться в повідомленні.
НБУ запускає в обіг нову монету номіналом 10 грн (фото, відео)
Як виглядають нові монети номіналом 10 гривень:
  • на реверсі монети номіналом 10 гривень розміщено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, що повторює його зображення на 10-гривневих банкнотах;
  • на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зазначено номінал монети;
  • монета виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем;
  • завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова обігова монета суттєво відрізняється від нових обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. Зокрема, вона має гурт з спеціальним крупним рифленням, що дозволить легко її відрізнити від обігових монет інших номіналів.
Причини заміни:
  • з урахуванням строку служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень;
  • тривалість життя монет є значно вищою, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20–25 років. Натомість банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – у середньому один-два роки. Тож банкноти потрібно майже щороку друкувати, обробляти та зберігати. Водночас обіг монет потребує від держави значно менших зусиль та коштів.
Механізм заміни:
  • з 03 червня 2020 року монети номіналом 10 гривень стають дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках;
  • на першому етапі Національний банк планує увести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, що будуть розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах;
  • спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу не потрібно. Поступово – у результаті природного зношення – 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на 01 квітня 2020 року в обігу перебувало нових обігових монет номіналами 1 грн – понад 195 млн шт., 2 грн – майже 190 млн шт., 5 грн – понад 7,0 млн шт. З часом кількість обігових монет у обігу буде збільшуватися залежно від потреб економіки.
  • Станом на 01 квітня 2020 року в обігу перебувало 179,3 млн банкнот номіналом 10 гривень.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас