Роман Кривошеєв: бізнес-центри, шопінг, готелі і транспорт. Життя в Китаї після карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роман Кривошеєв: бізнес-центри, шопінг, готелі і транспорт. Життя в Китаї після карантину

Світ
1047
Після спалаху і поширення захворювання Covid-19 в Китаї країна першою запровадила жорсткі обмежувальні заходи. І завдяки карантинному режиму, Піднебесній вдалося швидко звести рівень захворюваності коронавірусів до мінімуму.
Під карантин фактично потрапила тільки провінція Хубей, оскільки саме центральне місто Ухань стало епіцентром поширення вірусної інфекції. Саме місто було закрите, внутрішнє і зовнішнє транспортне сполучення зупинено, заборонено в’їзд і виїзд, в т.ч. на приватному транспорті.
Як Covid-19 змінив життя в Піднебесній, і в яких нових реаліях сьогодні живе країна? У цій колонці для Finance.ua розповім про те, що вдалося побачити мені особисто.
Обмеження накладалися залежно від кількості хворих. Принцип простий: чим більше випадків, тим суворіше обмеження. На місцях рішення про обмеження приймалися на розсуд адміністрацій районів або житлових комплексів.
Так, наприклад, в деяких районах Гуанчжоу дозволялося виходити з дому кілька разів на тиждень, а в деяких обмежень щодо виходу не було взагалі. Міський транспорт в Гуанчжоу працював у звичайному режимі. Зараз будь-яких обмежень на переміщення по місту практично не залишилося.
Наразі обмеження на роботу підприємств зняті практично повністю. Відкрито школи, спортклуби, деякі дитячі садки.
Що змінилося після ослаблення карантину
Перші ослаблення після карантину в Китаї почалися в кінці лютого. Саме тоді кількість хворих пішла на спад і уряд Китаю дозволив відновити роботу багатьом компаніям. В першу чергу працювати почали виробнича галузь і бізнес-центри.
Протягом березня всі працюючі компанії були зобов’язані вести журнали обліку відвідувань – необхідно було вказувати ім’я, номер телефону і температуру тіла. У таких журналах мали фіксуватися всі співробітники і відвідувачі.
Роман Кривошеєв: бізнес-центри, шопінг, готелі і транспорт. Життя в Китаї після карантину
На кінець травня такі журнали досі ведуться в деяких установах, наприклад, фітнес-клубах, лікарнях, деяких кафе і ресторанах. Основна мета обліку – регулярний моніторинг температури тіла всіх відвідувачів, а також ідентифікація тих, хто міг контактувати із зараженою людиною.
Паралельно впроваджено так званий «код здоров’я» – спеціальний мобільний додаток. Туди необхідно вносити дані про своє самопочуття, симптоми, температуру і переміщення між містами не менше 1 разу на тиждень.
Без «коду здоров’я» неможливо зайти на територію будь-якого громадського місця або підприємства. За надання неправдивої інформації, а саме за приховування симптомів захворювань, в Китаї ввели кримінальну відповідальність.
Також було запущено додаток з містами, в яких бував користувач сім-карти протягом останніх 14 днів.
Після того, як вірус поширився світом, з 29 березня 2020 року уряд Китаю заборонив в’їзд іноземцям на територію Китаю. Заборона на в’їзд для іноземців діє досі.
Обов’язкове носіння маски в громадських місцях і навіть на вулиці було впроваджено в Китаї на початку лютого 2020 і діє дотепер.
Як працює метро і громадський транспорт
У період карантину і після в більшості міст Китаю громадський транспорт працював у звичайному режимі. Але вже в лютому в громадському транспорті було запроваджено обов’язковий моніторинг температури тіла за допомогою ручних електронних термометрів.
Це призвело до того, що в метро стали утворюватися величезні черги на вході, особливо в години пік. Тому з часом китайці встановили спеціальні пристрої і рамки для моніторингу температури тіла відвідувачів, які дозволяють сканувати зі швидкістю кілька сотень людей на хвилину, що істотно прискорило прохід пасажирів і усунуло проблему з чергами.
Роман Кривошеєв: бізнес-центри, шопінг, готелі і транспорт. Життя в Китаї після карантину
До речі, компанія Fialan зараз активно реалізує проекти з забезпечення такими скринінговими пристроями український бізнес.
В автобусах і таксі досі використовуються ручні електронні термометри. Протягом лютого-березня вагони метро патрулювала служба охорони, працівники якої контролювали, щоб всі пасажири були в масках.
Для входу в метро і нині також необхідно пред’явити «код здоров’я», а в деяких містах Китаю необхідно відсканувати спеціальний QR-код при вході для того, щоб зареєструвати своє відвідування.
На вході в залізничних вокзалах також вимірюють температуру у всіх відвідувачів. При цьому, під час перевірки квитків вже в поїзді співробітники залізниці повторно роблять заміри температури за допомогою безконтактних термометрів.
Роман Кривошеєв: бізнес-центри, шопінг, готелі і транспорт. Життя в Китаї після карантину
У таксі встановили захисний екран між водієм і пасажирами. Це превентивні заходи, оскільки водії щодня контактують з великою кількістю людей. Обов’язковою умовою як для водія, так і для пасажира є наявність маски і перевірка температури.
Доставка споживчих товарів
У сфері доставки фундаментальних змін не відбулося. Однак, були введені обмеження для всіх кур’єрів і служб доставки – заборона на вхід в житлові комплекси і бізнес-центри.
Якщо раніше доставка здійснювалася до дверей будинку або офісу, то тепер необхідно виходити на вулицю і забирати посилку у кур’єра, або в місці, де її було залишено. Пов’язано це з тим, що кур’єри контактують з великою кількістю людей і можуть швидко поширити інфекцію. Таким чином, скорочується кількість людей в їхній контактній групі.
Служби доставки їжі і продуктів зобов’язані регулярно обробляти спеціальними антисептичними препаратами транспортні засоби та бокси для перевезення замовлень. Також співробітники регулярно здають тест на відсутність вірусу.
Відвідування торгових центрів
На входах у торгові центри досі працює обов’язковий контроль температури тіла для всіх відвідувачів. Додатково деякі магазини, наприклад Apple, встановлюють контроль у себе на вході.
Роман Кривошеєв: бізнес-центри, шопінг, готелі і транспорт. Життя в Китаї після карантину
Більшість торгових центрів встановили на вході рамки контролю температури і тепловізори для прискорення процесу і комфорту відвідувачів.
Режим роботи в кав’ярнях, продуктових ринках і магазинах
На входах у будь-які місця з великим скупченням людей заміряють температуру. В основному за допомогою електронних градусників, в місцях з великою прохідністю за допомогою тепловізорів. Також просять пред’явити «код здоров’я».
У деяких кав’ярнях досі здійснюється реєстрація входу і перевірка температури. Це залежить від міста і району. У районах, де зафіксовано більше випадків заражень, правила суворіші.
Для входу необхідно пред’явити «код здоров’я», а в деяких закладах можна відсканувати QR-код і зареєструвати своє відвідування. Це автоматизована процедура, яка замінила реєстрацію в паперовому журналі.
У кафе з обслуговуванням «від стійки» перед касиром на підлозі нанесено обмежувальні лінії, які не можна перетинати. Таким чином досягається збільшення простору між співробітниками закладу і відвідувачами.
Роман Кривошеєв: бізнес-центри, шопінг, готелі і транспорт. Життя в Китаї після карантину
Збільшено відстань між столиками, а в деяких закладах введено обмеження щодо кількості людей за одним столом.
Як працюють готелі в Китаї
У квітні бували випадки, коли готелі відмовлялися селити іноземців. Це було пов’язано з тим, що кількість зареєстрованих випадків захворювань серед іноземців значно перевищила випадки серед китайців. Але вже до кінця квітня цю проблему було вирішено.
Для заселення в готель необхідно пред’явити «код здоров’я», інформацію про міста, відвідані протягом останніх 14 днів. Деякі готелі вимагають довідку про результати тесту на коронавірус, видану не пізніше як 7 днів тому.
Фітнес-клуби
У Китаї після карантину почали ретельно перевіряти іноземців. Наприклад, для відвідування спортивного клубу необхідно надати довідку про відсутність вірусу, і стосується це тільки іноземців.
Крім цього, для всіх спортзалів діє обмеження на кількість відвідувачів, які одноразово перебувають у приміщенні.
Для того, щоб позайматися, необхідно заздалегідь реєструватися на певний час. Крім цього, як і всюди, потрібно показувати «код здоров’я» і реєструватися в журналі спортклубу.
Роман Кривошеєв: бізнес-центри, шопінг, готелі і транспорт. Життя в Китаї після карантину
Якщо говорити в цілому, крім вищевказаних пунктів, у Китаї нічого не змінилося. При цьому, носіння масок, повсюдний контроль температури тіла вже практично стали нормою і стали звичними. Зараз складно сказати, коли скасують профілактичні заходи зовсім. Швидше за все, такий стан справ триватиме ще кілька місяців.
Роман Кривошеєв, CEO офісу компанії Fialan в Гуанчжоу
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас