Держфінмоніторинг виявив незаконні податкові транзакції на 30 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінмоніторинг виявив незаконні податкові транзакції на 30 млрд грн

Казна та Політика
2304
Державна служба фінансового моніторингу провела низку широкомасштабних фінансових розслідувань щодо операцій з легалізації (відмивання) доходів, які мають ознаки податкових злочинів.
«З початку 2020 року Держфінмоніторингом до правоохоронних органів направлено 60 узагальнених матеріалів, пов’язаних із злочинами у податковій сфері з використанням механізмів «транзиту», «скруток» та «зустрічних потоків», – повідомляє відомство.
Сума коштів, пов’язаних з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, у цих матеріалах становить 29,9 млрд грн.
Зазначені матеріали були направлені до:
  • Служби безпеки України – 34 матеріали на 16,3 млрд грн;
  • Державної фіскальної служби – 21 матеріал на 7,3 млрд грн;
  • Офісу Генерального прокурора – 2 матеріали на 6 млрд грн;
  • Державного бюро розслідувань – 1 матеріал на 0,2 млрд;
  • Національного антикорупційного бюро – 1 матеріал на 0,04 млрд грн;
  • Національної поліції – 1 матеріал на 0,04 млрд грн.
Зокрема, за результатами розслідувань діяльності широкомасштабних транзитно-конвертаційних груп (за участю близько 4 тис. суб’єктів господарювання) протягом поточного року до правоохоронних органів було передано 31 узагальнений матеріал з підозрами у формуванні безпідставного податкового кредиту, використовуючи схеми «скруток», «зустрічних потоків» та подальшої легалізації злочинних коштів на 13,6 млрд грн.
У ході відпрацювання зазначених матеріалів заблоковано кошти на 28,2 млн грн.
Окремо, за результатами аналізу підозрілих операцій з обготівковування коштів (в яких задіяно близько 4,5 тис. підприємств), Держфінмоніторингом з початку року до правоохоронних органів передано 28 узагальнених матеріалів з підозрою у легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, на 13,5 млрд грн.
Також за результатами фінансових розслідувань підготовлено та передано до правоохоронного органу узагальнений матеріал, пов’язаний з ухиленням від сплати податків через організацію «карусельної» схеми незаконного вивезення зерна та неповернення валютної виручки в Україну, на 2,8 млрд грн.
Таким чином за січень-травень 2020 р. до правоохоронних органів скеровано 60 матеріалів із підозрами у податковій сфері на майже 30 млрд грн.
У 2019 році Держфінмоніторингом передано 893 матеріали до правоохоронних органів, в яких сума фінансових операцій, пов’язаних із злочинними доходами та їх відмиванням, становить 92,2 млрд грн, з яких 137 матеріалів на 27 млрд грн пов’язані з податковими злочинами.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас