Рожкова: Фінансовий моніторинг - це не математика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рожкова: Фінансовий моніторинг - це не математика

Кредит&Депозит
745
У рамках фінансового моніторингу сума переказу не є ознакою того, що операція не є незаконною.
Про це повідомила, Катерина Рожкова, перша заступниця голови Національного банку України, під час онлайн-обговорення «Чи спроможна Україна зупинити відмивання грошей?».
“Фінансовий моніторинг — це не математика, це аналітика, мистецтво зрозуміти операцію, яку здійснює клієнт. Ми намагалися відійти від формальних критеріїв. Якщо ми розуміємо, чим займається клієнт і який обіг коштів за його рахунками, то буде ця сума більша чи менша, ніж 5 тисяч — не повинно насторожувати”, – зазначила вона.
Оскільки отримувач коштів у будь-якому разі проідентифікований у банку, все буде залежати від того, який ступінь ризику має отримувач коштів. Якщо це звичайна людина, а операції зрозумілі, у банку не буде запитань.
“А якщо це буде якась компанія із незрозумілим бенефіціарним власником чи її оборотні рахунки будуть значно відрізнятися від вказаних у статутних документах, то банк перевірить таку операцію. І при цьому розбиратися будуть саме із компанією, а не із людиною, яка їй щось сплачує. Власне елементи дроблення будуть залежати від того, чим займається той, хто ці гроші отримує”, – розповіла Рожкова.
Статистика свідчить, що 95% банківських клієнтів взагалі мають найнижчий ризик щодо того, що їх хоч якось торкнеться фінансовий моніторинг.
Кожна людина, відкриваючи рахунок у банку, говорить — навіщо їй цей рахунок (для себе чи для бізнесу) та які у неї статки. Тобто у межах її статків, банк не повинен звертати уваги на ці операції.
За її словами, аби було зручно працювати, про якісь разові або незвичні транзакції можна попередити банк – про очікування грошового подарунка, коштів від продажу автомобіля тощо.

Довідка Finance.ua:

  • З 28 квітня встановлені оновлені вимоги до переліку інформації про платника і одержувача, яка повинна супроводжувати переказ коштів.
  • Законом передбачені такі дві основні вимоги: здійснити ідентифікацію та верифікацію платника та супроводити переказ коштів необхідним переліком даних щодо платника та отримувача.
  • Низькоризикові операції, такі як сплата за комунальні послуги чи оплата штрафів, потребують мінімальної уваги і спрощених заходів ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів, тож їх перевіряти не будуть.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас