У НБУ розповіли, коли кредитні спілки та страхові компанії отримають держгарантії вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, коли кредитні спілки та страхові компанії отримають держгарантії вкладів

Фондовий ринок
492
Ключовою умовою надання державних гарантій вкладам кредитних спілок страхових компаній є готовність і бажання самих компаній виконувати більш жорсткі вимоги для участі у Фонді гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).
Про це заявила перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова в інтерв’ю FinClub.
“Перше питання – це модель самого фонду. Чи буде це в рамках вже наявного фонду гарантування вкладів фізичних осіб або буде створено окремий фонд? Якщо це реалізовувати в рамках вже наявного фонду, то спочатку необхідно вирішити питання його платоспроможності – у ФГВФО є зобов’язання перед Міністерством фінансів, які потрібно врегулювати. А крім того, вже зараз стоїть питання про збільшення суми гарантованих банківських вкладів”, — заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
За її словами, страховий ринок і ринок кредитної кооперації повинні бути готові як до регулярних відрахувань внесків до ФГВФО, так і до вступного внеску для нових учасників.
“При цьому щоб гарантувати страхові накопичення, ми повинні бути впевнені в якості самих страхових компаній. Адже що сталося на банківському ринку під час кризи? Банки, які мали більш якісне корпоративне управління та управління кредитними ризиками, заплатили за банки з нижчими стандартами. А кредитним спілкам потрібна достатня платоспроможність і запас капіталу. Потрібно, щоб вони виконували хоча б нинішні нормативи”, — зазначила перший заступник голови НБУ.
Водночас в НБУ не виключають, що членство у Фонді може бути добровільним.
“Ми таку опцію розглядаємо. У будь-якому випадку для членства у фонді буде необхідно регулярно формувати досить об’ємну звітність, для чого потрібні певні IT-системи, а це чималі інвестиції. Крім того, це і витрати у вигляді регулярних відрахувань. Ми будемо обговорювати з галуззю питання про можливість їх участі у Фонді. Ті учасники ринку, які стануть членами Фонду, отримають серйозну конкурентну перевагу. Але в будь-якому разі це перспектива не цього і навіть не наступного року”, – підкреслила Рожкова.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас