Створено новий тип гуми з навичкою самовідновлення (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено новий тип гуми з навичкою самовідновлення (відео)

Технології&Авто
913
Команда інженерів з австралійського університету Фліндерс повідомляє, що розробила нову технологію виготовлення гуми, здатної відновлюватися навіть після розриву. Матеріал регенеруються при кімнатній температурі і складається з промислових відходів, що завдає мінімальної шкоди навколишньому середовищу.
Новий матеріал складається з 50-відсоткової сірки, змішаної з невеликою кількістю рапсової олії і хімічною сполукою під назвою діциклопентадієн (DCPD). Це дозволяє створити універсальну і стійку гуму, що володіє здатністю до регенерації. Вчені відзначають, що для її виробництва використовуються тільки промислові відходи. Наприклад, DCPD – це побічний продукт переробки нафти. Додатково вказується, що після використання новий матеріал може бути легко утилізований.
У звичайних умовах нова гума не відрізняється від аналогів. Однак досить змастити прокол або розрив амінним каталізатором, як поверхня стає гнучкою, повністю відновлюючись і повертаючи собі оригінальну міцність. Весь процес регенерації відбувається протягом декількох хвилин і при кімнатній температурі. Додатково творці нової технології стверджують, що процес регенерації набагато ефективніший і міцніший за клей, а також дозволяє уникнути корозії.
“Це дослідження розкриває нову концепцію ремонту, адгезії та переробки стійкої гуми. Цікаво бачити, як основний хімічний склад цих матеріалів володіє таким широким потенціалом в переробці, клеях наступного покоління і виробництві добавок», — розповів Джастін Чокер, провідний автор дослідження.
Про плани з комерціалізації нової технології фахівці поки що не говорять.
За матеріалами:
4pda
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас