Вперше за роки незалежності держбюджет-2003 виконано на 100% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вперше за роки незалежності держбюджет-2003 виконано на 100%

Казна та Політика
621
Сьогодні вперше за всю історію незалежної української бюджетної політики відбулось публічне представлення Міністерством фінансів України за участю Бюджетного комітету Верховної Ради, Рахункової палати України звіту про виконання Державного бюджету України за 2003 рік.
В основу звіту покладено оперативну інформацію Державного казначейства України. За словами заступника Міністра фінансів України Анатолія Мярковського, остаточна інформація про виконання Державного бюджету України за 2003 рік в більш повному обсязі повинна бути підготовлена Державним казначейством України до 10 квітня поточного року. А до 1 травня 2004 року Уряд повинен офіційно представити звіт про виконання Державного бюджету за 2003 рік у Верховній Раді. За останні три роки ця норма виконується вчасно і в повному обсязі.
У 2003 році дохідна частина Зведеного бюджету 2003 року дорівнювала 75,2 млрд. грн. Це на 6 млрд. грн. або 8,7% більше від планового показника і на 13,2 млрд .грн. або 21,3% більше як за 2002 рік.
Частка перерозподілу ВВП через державний бюджет у 2003 році склала 28,5% (2002 рік – 27,5%). „Це свідчить про поліпшення сплати податків, а також про певні тенденції щодо детінізації економіки”, - сказав Анатолій Мярковський.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо критики окремих експертів і депутатів з приводу неспівпадіння темпів зростання ВВП і доходів бюджету заступник Міністра фінансів зазначив, що між цими двома параметрами немає прямої кореляції. За словами Анатолія Мярковського, негативний вплив на частку перерозподілу ВВП через бюджет, мають такі явища, як пільги при оподаткуванні, пільги при імпорті товарів продукції і послуг. „Як приклад - діюча система зарахування податку на додану вартість у сільському господарстві, де ПДВ сплачується, але до держбюджету не зараховується”, - сказав Анатолій Мярковський, - „таким чином сума податків занижується і рівень розподілу ВВП через бюджет зменшується штучно”. Крім того, причиною не об’єктивного визначення частки перерозподілу ВВП через бюджет є існування спрощеної системи оподаткування, списання податкового боргу в разі банкрутств, питання недоїмки. „Ці фактори також фактично створюють номінальний ВВП, але занижують частку бюджетних показників”, - сказав Анатолій Мярковський.
Доходи загального фонду державного бюджету 2003 року склали 42,2 млрд. грн., що становить 100% від планового показника.
Анатолій Мярковський сказав: „Надходження від прибуткового податку в 2003 році склали 13,5 млрд. грн., що становить 100% від планового показника”. При цьому він відмітив, що дохідна частина місцевих бюджетів, у якій надходження від цього джерела займають найбільшу питому вагу, була перевиконана на 23,3% або 4,2 млрд. грн.
Заступник Міністра фінансів відзначив деякі негативні моменти в процесі виконання бюджету-2003. У минулому році недоотримано надходжень по податку на додану вартість, по надходженнях від перевищення доходів над видатками Національного банку України і по рентній платі за транзит газу. Були перевиконання по надходженнях від податку на прибуток підприємств, ввізного і вивізного мита. При цьому Анатолій Мярковський відзначив, що у минулому році було позитивне сальдо фінансового результату прибуткових і збиткових підприємств скло 20,3 млрд. грн., що на 6 млрд .грн. більше, як у 2002 році.
Заступник Міністра фінансів також відмітив, що одною з основних переваг виконання бюджету-2003 року було те, що видатки здійснювались в „автоматичному” режимі, тобто, відповідно до розпису державного бюджету.
Повністю профінансовані соціальні видатки, трансферти місцевих бюджетів забезпечено на 100% і це при тому, що вони отримали додатково 4,2 млрд .грн до доходів. „Таким чином держава створює стабільні фінансові умови для місцевих бюджетів”, - сказав Анатолій Мярковський.
За матеріалами:
Мінфін України
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас