Мінфін підрахував втрати від несплати податків на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін підрахував втрати від несплати податків на нерухомість

Нерухомість
1494
Несплата податку на нерухоме житлове та нежитлове майно, через відсутність повної бази об’єктів оподаткування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно завдає до 2 млрд грн збитків місцевим бюджетам щорічно. За оцінками, експертів до 40% такого майна відсутнє в Державному реєстрі.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.
“З метою збільшення надходжень до місцевих бюджетів податку на нерухоме майно органи місцевого самоврядування повинні забезпечити повноцінну роботу щодо інформаційного наповнення Державного реєстру прав на нерухоме майно і перенесення архівної інформації про права власності на нерухоме майно з паперових носіїв до електронної бази. Це дасть змогу податковим органам отримати відповідну інформацію для нарахування відповідних зобов’язань”, – зазначають у Мінфіні.
База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється на підставі даних Реєстру.
За підрахунками міністерства, проведення на належному рівні зазначеної роботи у цьому році дозволить, за песимістичним прогнозом, додатково залучити (при діючих ставках податку) до місцевих бюджетів у 2021 році близько 2 млрд гривень.
За підсумками 2019 року від сплати податку на нерухоме майно до місцевих бюджетів надійшло 4,9 млрд грн, а за 2018 рік – 3,7 млрд гривень.
Нагадаємо, розміри податку у 2020 році:
  • встановлюють за своїм рішенням сільські, селищні, міські ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування території громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості;
  • ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена, – не більше 1,5% від мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року за 1 квадратний метр;
  • у 2020 році розмір мінімальної заробітної плати становить 4723 грн., таким чином, максимальна ставка податку становитиме 70,84 грн за 1 кв. м.
  • у 2020 році податок сплачується за 2019 рік.

Довідка Finance.ua:

  • Податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи – власники житлової нерухомості, якщо площа житла, що перебуває в їхній власності, перевищує встановлений ліміт – пільгову площу (незалежно від кількості об’єктів).
  • Що оподатковується: квартири площею понад 60 кв. м; приватні будинки площею понад 120 кв. м. Податок сплачують за площі нерухомості, що перевищують встановлений ліміт, до прикладу, якщо площа квартири 80 кв. м, то податок буде нараховано за 20 кв. м.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас