Як обрати платіжну систему для сайту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Як обрати платіжну систему для сайту

Фінтех і Картки
2471
Створення або оптимізація вже існуючого онлайн-магазину ставлять перед його власником питання вибору оптимальної платіжної системи, що забезпечує максимальну конверсію і дозволяє задовольнити потреби клієнтів у повному обсязі. Сучасні сервіси забезпечують широкий функціонал, надаючи покупцям самостійно обирати підходящий для них спосіб внесення оплати за обрані товари або послуги.
Як обрати платіжну систему для сайту
Принцип роботи платіжних систем
Незважаючи на те, що частка електронної комерції зростає з року в рік, на початкових етапах небагато хто знає, як працюють платіжні системи для сайтів. Важливо розуміти, що забезпечення комфортних і безпечних умов, що дозволяють клієнтам швидко і без зайвого занепокоєння оплачувати замовлення, є одним з ключових факторів успішності бізнесу – нерідко причиною зриву продажу стає відсутність на цифровому майданчику зручного способу здійснення транзакції або сумнів у надійності використовуваного платіжного шлюзу. Вимоги до сайтів інтернет-магазинів постійно зростають, і важливо відповідати запитам потенційних покупців в повній мірі.
Сучасні системи надають можливість організації різних варіантів прийому оплат:
  • Незалежне налаштування підключення кожного окремого платіжного сервісу;
  • Комплексне підключення з використанням платіжних агрегаторів.
Використання першої методики актуальне для ситуацій, у яких значний товарообіг онлайн-сервісу зумовлює необхідність виплати агрегаторам комісійних зборів, що сумарно перевищують витрати на самостійну розробку і підтримку модулів для підтримки платіжних систем. Практика показує, що в більшості випадків використання комплексних рішень обходиться дешевше.
Схема роботи являє собою простий алгоритм:
На що звернути увагу
Характеристики, на які рекомендується звертати особливу увагу при виборі платіжних систем для сайту, включають:
1. Перелік країн, що підтримуються сервісом. Для онлайн-сервісів, орієнтованих на міжнародний ринок, важливий широкий географічний обхват, що дозволяє вносити платежі клієнтам з будь-яких країн світу.
2. Доступні способи оплати. Чим ширший перелік – тим більш зручним і практичним буде пропонований сервіс.
3. Наявність комісійних зборів. При формуванні підсумкової ціни на товар або послугу варто врахувати комісію, яку можуть стягувати банківські організації або платіжні агрегатори.
4. Умови виведення грошей з особового рахунку. Для різних країн діють різні законодавчі норми, що визначають порядок і терміни виведення, яким керуються оператори, що здійснюють транзакції електронних грошових коштів.
5. Перелік вимог до наданої документації. Не всі міжнародні платіжні системи підтримують роботу з фізичними особами – можуть знадобитися документи, які підтверджують ведення підприємницької діяльності, або організація юридичної особи.
6. Складність інтеграції. Для більшості сайтів, розроблених з використанням типової CMS, установка модуля не представляє особливої складності. В іншому випадку може застосовуватися API-інтерфейс або ж підтримка фахівців, здатних грамотно запровадити додатковий шматок коду.
Стандартні вимоги
Сучасні сервіси, що забезпечують прийом платежів, висувають до сайтів ряд вимог. Отримати доступ до послуг часто стає можливим тільки після того, як будуть усунуті конкретні недоробки, які впливають на зручність і функціонал ресурсу. Перед тим, як подати заявку на інтернет-еквайринг або установку модуля отримання оплат, рекомендується уточнити нюанси, пов’язані з такими моментами:
  • Обов’язкове розміщення сайту на домені, що відноситься до другого рівня, з платним хостингом і статичним IP;
  • Наявність на сторінках ресурсу адекватного контенту, а також робочої системи внутрішніх посилань між розділами, що оптимізує навігацію;
  • Детальний перелік послуг, що надаються, а також базових комерційних умов, що стосуються організації доставки та отримання оплати;
  • Наявність докладних контактних даних, в тому числі юридичної і реальної адреси, а також реквізитів, що дозволяють зв’язатися з власником сайту;
  • Вказівка ​​цін в каталозі в національній валюті;
  • Відповідність поданих товарів і послуг законодавчим вимогам і нормам;
  • Наявність сторінки, яка декларує політику конфіденційності компанії;
  • Використання захищеного протоколу https;
  • Відсутність форм, що запитують платіжні дані потенційного клієнта до того, як він буде переадресований на сервіс оплати;
  • Наявність на сторінках офіційних емблем використовуваних платіжних сервісів.
Критерії вибору
На сьогоднішній день існують кілька видів платіжних систем, кожна з яких володіє своїми особливостями і перевагами.
Інтернет-еквайринг
Опція, що забезпечує можливість внесення платежу на сайті з використанням звичайної дебетової або кредитної карти, виданої банком. Транзакція обробляється процесинговим центром, в якості якого виступає або сам банк, або оператор-посередник. При цьому процедура передбачає участь у процесі двох банківських організацій – як емітента, відповідального за випуск карти, так і еквайєра, відповідального за отримання платежу.
Плюси
Висока ступінь захищеності операцій, що досягається за рахунок використання технологій SecureCode і 3D-Secure, актуальних для будь-якої карти стандарту Віза або Майстер Кард.
Мінуси
Подібні платіжні системи не підходять д*ля сайту фізичних осіб*, оскільки вимагають укладення угоди з банком чи процесинговим оператором. При цьому розмір стягуваної комісії може виявитися істотним для підприємств малого бізнесу, а тривалість верифікації, необхідної для оформлення договору, є досить великою. Також потрібно враховувати, що всі технічні нюанси, пов’язані з інтеграцією модуля, виконувати доводиться, як правило, самостійно.
Оператори електронних грошових коштів
Гроші, переведені в електронний формат, доступні для зберігання як у національній, так і в закордонній валюті. Переказувати кошти з гаманців можна і не оформлюючи банківського рахунку. Для використання подібної опції в онлайн-магазині достатньо укласти угоду з виконавчим оператором, після чого встановити модуль на сторінку ресурсу.
Плюси
Спрощує можливості оплати, надаючи право використання чинного гаманця, і не вимагаючи при цьому переходу на сторінки сторонніх ресурсів.
Мінуси
При поданні заявки на інтеграцію в сайт, вимагається проходження тривалої платної перевірки, в ході якої уточнюється відповідність ресурсу стандартам оператора. При цьому платежі, отримані в процесі роботи, надходять не відразу, а періодично – у відповідності з графіком, зазначеним у договорі.
Платіжні агрегатори
Комплексне рішення, що дозволяє використовувати відразу кілька форматів оплати – від терміналу до криптовалют. Кошти, що надходять, проходять через рахунки агрегаторів, які, утримуючи комісійний збір у вигляді заздалегідь узгодженої відсоткової ставки, перенаправляють їх власнику сайту.
Плюси
Простота і зручність підключення, при мінімальних вимогах до наданих особистих даних. Наявність великої кількості модулів для будь-якої CMS. Можливість отримання консолідованої інформації за всіма вхідними засобами та аналізу її за допомогою спеціального додатка.
Мінуси
Можливість тимчасової затримки при оформленні законного повернення грошових коштів клієнтам. В окремих системах відсутні алгоритми, що підвищують ступінь захисту транзакцій, що може стати причиною зростання ризиків для магазинів елітної продукції, або таких, що мають великий товарообіг.
Платіжні шлюзи
Під шлюзом мається на увазі посередницький сервіс, що стягує комісію за здійснення кожної окремої угоди. При цьому варто відзначити, що шлюзи контактують з грошовими коштами безпосередньо, автоматично переадресовуючи їх в банки-еквайєри.
Плюси
Універсальний інтерфейс, що дозволяє проводити оплату відразу в декількох банках, а також пропонує автоматичне перемикання між ними в разі несправності. Використання протоколів шифрування, а також моментальний переказ коштів забезпечують безпеку здійснюваних транзакцій. Компанії з великими оборотами мають шанси вплинути на розмір комісійного збору.
Мінуси
Тривалість оформлення на всіх його етапах – від подачі документів, до узгодження кожного окремого способу оплати. Підключити шлюз – завдання, що вимагає значно більше часу, ніж, наприклад, інтеграція агрегатора.
Як визначити платіжну систему, що підходить
Системи для сервісів, власниками яких є фізичні особи:
1. Платіжний агрегатор «Яндекс.Касса» – сервіс від одного з провідних вітчизняних розробників, що дозволяє приймати платежі як в інтернеті, так і в офлайні.
Способи оплати: кредитні та дебетові картки, готівка через Телеграм, кредитні кошти, хмарна каса-онлайн, мобільні термінали та багато іншого.
Хто може користуватися: самозайняті фізичні та юридичні особи.
Де можна платити: більше 85 країн, включаючи СНД, європейські та азійські держави.
Технічні особливості: API-інтеграція, модулі-CMS, а також опція формування рахунку через особистий кабінет.
Вартість: розмір комісії за оплату картками – 2,8%, для бізнесу з обігом, що перевищує 5 млн/місяць, передбачений дисконт.
2. Платіжний агрегатор «Robokassa» – сервіс, що забезпечує можливість використання найбільш затребуваних платіжних засобів.
Способи оплати: кредитні і дебетові карти, термінали, клієнти інтернет-банків і електронні гроші, рахунки мобільних операторів.
Хто може користуватися: фізичні особи, ІП, організації.
Де можна платити: європейські країни і країни колишнього СРСР.
Технічні особливості: за реалізацію сервісу відповідає скрипт, інтегрований в структуру сайту за допомогою коду на Perl, РНР або ASP.NET.
Вартість: розмір комісії встановлюється окремо, визначається тарифом і використовуваним методом, і варіюється від 2,5% (банківські картки) до 10% (карти розстрочення). Для фізосіб – від 7%.
3. Інтернет-еквайринг від «RBK Money» – система, що дозволяє налаштувати оплату на сайті всього за 48 годин.
Способи оплати: кредитні і дебетові карти, термінали, криптовалюти, автоплатежі, клієнти інтернет-банків та електронні гроші.
Хто може користуватися: фізичні та юридичні особи.
Де можна платити: більше п’ятдесяти країн світу.
Технічні особливості: інтеграція через API, підключення безпосередньо або через модулі, розроблені для CMS WordPress і Joomla до Бітрікс.
Вартість для організацій: розмір комісії коливається від 2,8% до 3,5%, і залежить від оборотів сервісу.
4. Платіжний агрегатор «Wellcoinpay» – сервіс, який дозволяє працювати з різними сегментами бізнесу.
Способи оплати: кредитні та дебетові картки, електронні гроші і криптовалюти.
Технічні особливості: реалізація інтеграції через API і платіжні модулі. Комісії: залежить від типу бізнесу (High risk, medium risk, low risk) – банківські картки від 3,5%, мобільні платежі та електронні гаманці від 3%.
Хто може користуватися: фізичні та юридичні особи. Команда Wellcoinpay допоможе привести ваш сайт у відповідність з вимогами МПС і налаштувати процес верифікації клієнтів для мінімізації зворотних платежів. Подати заявку і перевірити відповідність вашого проекту на підключення можна тут.
Платіжні системи для сайту WordPress:
1. Інтернет-еквайринг WayForPay – зручний сервіс для прийому онлайн-платежів зі всього світу.
Способи оплати: кредитні і дебетові карти, QR, MasterPass, GPay.
Хто може користуватися: приватні підприємці та юридичні особи, зареєстровані в Україні.
Де можна платити: приймаються міжнародні платежі за банківськими картками будь-яких країн-емітентів.
Технічні особливості: реалізація через API, модулі, розроблені для всіх популярних CMS, використання плагіна WordPress.
Вартість: фіксована комісія – 2,5%, незалежно від методу внесення платежу.
2. Інтернет-еквайринг «PayAnyWay» – універсальна система, підходить для будь-яких видів малого і середнього бізнесу.
Способи оплати: кредитні і дебетові карти, салони зв’язку, електронні гроші, термінали.
Хто може користуватися: ІП і юридичні особи.
Де можна платити: всередині країни – для узгодження міжнародних платежів передбачений особливий порядок погодження.
Технічні особливості: модулі CMS, самостійне інтегрування, використання плагіна WordPress.
Вартість для організацій: розмір комісії залежить від способу оплати, і варіюється від 1% (банківські та поштові перекази, термінали Елекснет) до 4% (оператори мобільного зв’язку та електронні гаманці).
Міжнародні сервіси:
1. Платіжний агрегатор Wellcoinpay – універсальна система, що надає повний комплекс послуг для прийому оплати.
Способи оплати: кредитні і дебетові карти, реккурентні, лінк та інвойс платежі, МОТО, система «один клік» і багато іншого.
Хто може користуватися: будь-які види малого і середнього бізнесу.
Де можна платити: 32 валюти і понад 180 країн світу.
Технічні особливості: API-інтеграція, CMS-модулі.
Вартість: визначається, виходячи з обсягів обігу, методу внесення оплати, обраної валюти та інших факторів.
2. Електронний гаманець LiqPay – єдине платіжне рішення для будь-яких видів бізнесу.
Способи оплати: кредитні і дебетові карти, QR, месенджери, рахунки на електронну пошту тощо.
Хто може користуватися: діючі клієнти, що мають активний рахунок у «Приватбанку».
Де можна платити: приймаються міжнародні платежі за банківськими картками будь-яких країн-емітентів.
Технічні особливості: СДК, модулі-CMS, програмний код.
Вартість для організацій: фіксована комісія – 2,75%.
3. Платіжний шлюз Wallet One – універсальна система для прийому платежів, що підключається всього за один день.
Способи оплати: кредитні та дебетові карти, смс, месенджери тощо.
Хто може користуватися: юридичні організації.
Де можна платити: приймаються міжнародні платежі за банківськими картками будь-яких країн-емітентів.
Технічні особливості: API-інтеграція, CMS-модулі.
Вартість: визначається, виходячи з обсягів обігу, методу внесення оплати, обраної валюти та інших чинників.
Висновок
Сучасні платіжні системи забезпечують можливість швидкого і зручного здійснення оплати на онлайн-сервісах, дозволяючи використовувати для цього звичні інструменти – від банківських карт до месенджерів і терміналів. Більшість запропонованих систем передбачають наявність готових модулів CMS, інтеграція яких в структуру сайту не представляє особливої ​​складності. При цьому середній розмір комісійних зборів, що стягуються сервісами за проведення транзакцій, варіюється від 2,5 до 4%.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас