ЦЕС запропонував план подолання збитковості комунальних підприємств в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦЕС запропонував план подолання збитковості комунальних підприємств в Україні

Казна та Політика
382
У 2018 році сукупний збиток комунальних підприємств склав 9,8 млрд грн, проте місцева влада у 2019 році профінансувала КП на 141,5 млрд грн.
Про це свідчать результати дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС) з посиланням на дані YouControl.
“Незважаючи на свою неефективність та збитковість, комунальні підприємства є найбільшою групою отримувачів державної допомоги. Причиною збитковості комунальних підприємств іноді називають негнучке регулювання тарифів на їхні послуги. Але дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС) показало, що у нерегульованих сферах КП також не здатні ефективно виконувати свою роботу, а їх діяльність може шкодити конкуренції”, – ідеться в повідомленні.
Згідно з аналізом ЦЕС, середня рентабельність КП, тарифи на роботу яких регулюються, склала -0,09, порівняно з 0,02 для всіх комунальних підприємств. Таким чином, більші збитки підприємств в регульованих галузях пояснюються насамперед великим розміром таких підприємств.
ЦЕС запропонував план подолання збитковості комунальних підприємств в Україні
Як у інших країнах:
  • в Польщі і Румунії досить поширеною є ситуація, коли кілька населених пунктів створюють єдине підприємство, що надає відповідні комунальні послуги;
  • в Україні ж в багатьох областях створено майже півсотні КП, частина з яких конкурують з бізнесом та згідно з рішеннями АМКУ шкодять
    конкуренції.
З метою зменшення корупційних ризиків та впливу КП на конкуренцію, Центр економічної стратегії рекомендує місцевим громадам зменшувати кількість КП та їх роль у наданні послуг населенню.
Це можна зробити, залучаючи приватний бізнес до виконання функцій КП шляхом проведення публічних закупівель, конкурсів, концесій тощо:
  • послуги з охорони комунального майна можуть закуповуватись через процедуру відкритих конкурентних закупівель в ліцензованих охоронних фірмах некомунальної форми власності. Комунальні підприємства не мають дублювати функції Національної поліції;
  • місцеві органи влади мають забезпечувати конкурсний відбір компаній з вивезення та збору сміття і встановлювати справедливі тарифи на цю послугу для підприємств усіх форм власності;
  • всі аптечні мережі повинні мати рівні умови оренди приміщень в лікарнях та можливість брати участь в місцевих програмах компенсації цін на ліки. Комунальні аптеки мають працювати за єдиними для всіх правилами.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас