Голову Держфінмоніторингу звинуватили в розкраданні ПДВ на 79 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голову Держфінмоніторингу звинуватили в розкраданні ПДВ на 79 млрд грн

Кримінал
2372
Главу Держфінмоніторингу Ігоря Черкаського звинувачують у приховуванні інформації про схеми з отримання незаконного відшкодування з ПДВ впродовж 2019-2020 років, що завдали державі збитків на загальну суму 79 млрд грн.
Про це з посиланням на заяву нардепа повідомляє РБК-Україна.
У зв’язку з цим, народний депутат Олександр Дубинський подав офіційну заяву в Генпрокуратуру і НАБУ для проведення розслідування щодо цього факту.
За його словами, подібні порушення вважаються зловживанням владою та службовою недбалістю, що карається не тільки штрафами (250-700 неоподатковуваних мінімумів – 4,3-8,5 тис. грн), але й позбавленням волі на строк до 3 років при першому порушенні, а також штрафом до 17 тис. грн (1000 н. м.) та 6-річним ув’язненням при тяжких наслідках для держави.
За інформацією нардепа, для реалізації цієї схеми була задіяна широка мережа транзитно-конвертаційних підприємств, а за один тільки лютий 2020 року держбюджет нібито недоотримав 3,5 млрд грн.
“У схемі брали участь 549 компаній: у Львівській області збитки склали 500 млн грн (задіяно 62 підприємства), в Київській області – 391 млн грн (102 підприємства), в м. Київ – 135 млн грн (116 підприємств), в Донецькій області – 100 млн грн (54 підприємства) і т. д.”, – стверджує Дубинський.
У заяві також наголошується, що координував роботу центрів львівський контрабандист Василь Костюк, а з боку ДПС нібито була задіяна керівник головного управління ДПС у Донецькій області Ірина Долозина.
Крім того, нардеп стверджує, що з ініціативи помічника міністра фінансів Олександра Кондри були призначені регіональні куратори ПДВ-схеми, зокрема, в Київській області – Орест Вітик, в Києві – Нонна Багмет, в Донецькый область – Ірина Долозина, у Львівській – Василь Крисяк, в Одеській – Єгор Федонюк.
“З боку Держфінмоніторингу, який не міг не знати про незаконні ПДВ-схеми, оскільки в цей орган стікається вся інформація про значні проводки, всіма керував Ігор Черкаський: його робота – аналізувати грошові потоки й розслідувати підозрілі угоди, які в цьому випадку очевидні”, – стверджує Дубинський.
Нардеп наполягає на проведенні повномасштабного розслідування і притягненні учасників схеми та її покровителів до відповідальності. Зібрані факти й докази він вже передав в ГПУ і НАБУ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас