Microsoft створила суперкомп'ютер для компанії Ілона Маска — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Microsoft створила суперкомп'ютер для компанії Ілона Маска

Технології&Авто
4259
Корпорація Microsoft Corp. (SPB: MSFT) оголосила про створення одного з п’яти найпотужніших суперкомп’ютерів у світі.
Про це компанія повідомила на своїй конференції для розробників Microsoft Build, яка вперше пройшла в онлайн-форматі.
Новий суперкомп’ютер створений ексклюзивно для некомерційної дослідницької організації OpenAI. Її засновниками є глава SpaceX Ілон Маск і колишній глава венчурного фонду Y Combinato Сем Альтман.
За розрахунками Microsoft, заснованими на публічно доступних даних, ця машина входить до п’ятірки публічно оголошених суперкомп’ютерів.
Його технічні характеристики такі: 285 000 процесорних ядер, 10 000 графічних процесорів (GPU) і пропускна спроможність мережі 400 гігабіт на секунду для кожного GPU-сервера.
Суперкомп’ютер Microsoft розроблений на базі хмари Azure. Завдяки цьому він володіє перевагами сучасної хмарної інфраструктури, включаючи швидке розгортання, надійність датацентрів і доступ до сервісів Azure.
Машина буде обробляти дані для різних моделей і AI-алгоритмів. Суперкомп’ютер буде тренувати наступне покоління потужних розподілених ШІ-моделей, що здатні виконувати більш широкий спектр функцій і потребують значно більших ресурсів.
Як пояснює Microsoft, історично експерти з машинного навчання розробляли невеликі ШІ-моделі, які використовували набори розмічених даних, щоб навчитися виконувати якусь одну окрему задачу – розпізнати об’єкт, переклати текст тощо.
Але фахівці зі штучного інтелекту довели, що деякі з цих завдань краще виконуються однією великою моделлю, навченою, наприклад, на мільярдах сторінок публічно доступних текстів. Така модель настільки тонко розуміє нюанси мови, граматику і контекст, що здатна відмінно виконувати кілька завдань: підбивати підсумки тривалих виступів, модерувати чат в онлайн-іграх тощо.
Створення і тренування таких потужних моделей вимагає суперобчислювальної інфраструктури або кластерів сучасного обладнання, з’єднаних за допомогою мереж високої пропускної спроможності. У Microsoft переконані, що новий суперкомп’ютер для OpenAI – це перший крок до того, щоб зробити наступне покоління масивних ШІ-моделей і інфраструктуру, необхідну для їх навчання, доступними широкому колу організацій та розробників.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас