Фінансові піраміди в Україні: як ВР пропонує карати організаторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансові піраміди в Україні: як ВР пропонує карати організаторів

Особисті фінанси
764
В Україні пропонують запровадити кримінальну відповідальність за організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди.
Про це свідчить законопроєкт № 3479, внесений до Верховної Ради 14 травня 2020 року.
В Україні немає прямої заборони на таку діяльність.
“Відсутність спецрегулювання у вигляді прямої заборони діяльності фінансових пірамід, кримінальної відповідальності за цю діяльність, призводить до того, що засновників фінансових пірамід, осіб, які публічно закликають до вкладень у фінансові піраміди, важко притягнути до відповідальності. Така «вседозволеність» лише посилює бажання аферистів до легкої наживи”, – зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.
Як планують карати:
  • за створення та діяльність фінансової піраміди, поширення інформації про неї, пропонування участі у ній або залучення (отримання) коштів або іншого майна за допомогою фінансової піраміди – штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років;
  • ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, – караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк;
  • якщо ці дії вчинені у великих розмірах або шляхом здійснення незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і мереж, систем електронних платежів, – каратиметься позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна.
  • якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, – покаранням буде позбавленням волі на строк від 8 до дванадцяти років з конфіскацією майна.
Зазначається, що дії вважаються “у великому розмірі”, якщо сума операцій з коштами у 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян; “в особливо великому розмірі” – у разі, коли ця сума перевищує його у 600 і більше разів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас