Рішення Німеччини щодо "Північного потоку - 2": в "Нафтогазі" вказали на важливу деталь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення Німеччини щодо "Північного потоку - 2": в "Нафтогазі" вказали на важливу деталь

Енергетика
1324
Відмова Німеччини вивести газопровід “Північний потік – 2” з-під дії газової директиви Євросоюзу не гарантує Україні збереження транзиту російського газу. Про це у Facebook повідомила радник голови правління “Нафтогазу України”, ексзаступник Міністра закордонних справ Олена Зеркаль.
“Збереження транзитної ролі України все ще під питанням. Якщо трубопровід (“Північний потік – 2”) буде добудований, наш транзит з високою ймовірністю буде дорівнювати нулю”, – написала вона.
Тому, як зазначає Зеркаль, санкції США зараз мають вирішальне значення для блокування будівництва російського газопроводу.
“Як відомо, російський трубоукладач “Академік Черський” вже зайшов в німецький порт Мукран, де розташований логістичний центр Nord Stream 2 AG і зберігаються матеріали для завершення будівництва. Наші американські партнери запевняють, що Газпрому не вдасться задіяти свій флот без ризику для всієї компанії та її акціонерів потрапити під жорсткі санкції США”, – написала вона.
Зеркаль уточнила, що рішення Федерального мережевого агентства ФРН означає, що на проєкт “Північний потік – 2” на німецькій території повинні повною мірою поширюватися правила оновленої газової директиви ЄС.
“Це, в першу чергу, поділ функцій – одна компанія не може бути постачальником і транзитером газу. За російським законодавством “Газпром” користується монопольним правом видобувати і експортувати газ. Отже, це рішення може спонукати РФ таки наблизитися до європейських норм функціонування газового ринку і провести анбандлінг Газпрому”, – зазначила вона.
Також Зекаль зазначила, що, згідно з європейськими нормами, одна компанія може використовувати не більше ніж 50% потужностей трубопроводу.
“Отже, в такому випадку, навіть якщо проєкт буде завершено, Росія зможе використовувати його проєктні транзитні потужності (55 млрд куб.м на рік) тільки на половину”, – додала Зеркаль.
Нагадаємо, наприкінці минулого року США ввели санкції проти “Північного потоку-2” і західні підрядники припинили будівництво газопроводу. Тепер Росія намагається закінчити проєкт власними силами.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас