Інформація про витік персональних даних із "Дії" не підтвердилась — Нацполіція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інформація про витік персональних даних із "Дії" не підтвердилась — Нацполіція

Казна та Політика
389
Поліцейські не виявили фактів кібератак на автоматизовану інформаційно-пошукову систему “Дія”.
Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.
У рамках досудового розслідування проведено первинні оперативно-слідчі дії.
За їх результатами встановлено, що інформація, поширена у соціальних мережах, зокрема і в телеграм-каналах, має ознаки фрагментарних наборів даних, скомпільованих з різних джерел і ресурсів, включаючи Опендатабот – сервіс, який працює в популярних месенджерах і дозволяє отримати актуальні дані про компанії”, – йдеться у повідомленні.
Підкреслюється, що інформація про нібито кібератаки і кібервразливість системи “Дія”, не підтвердилась: співробітники Департаменту кіберполіції не виявили фактів кіберінцидентів.
“Також встановлено, що актуальність інформації низки баз відповідає наповненню більш ніж річної давності. Проте остаточні висновки будуть зроблені за результатами комплексу слідчих дій, в тому числі і спеціальної комп’ютерно-технічної експертизи”, – додали у Нацполіції.
Як Finance.ua прокоментували в Опендатабот, заява Нацполіції, що персональні дані в uabazabot були взяті з різних джерел, в тому числі і з Опендатабот, не відповідає дійсності.
Опендатабот містить тільки публічну інформацію, отриману з порталу відкритих даних data.gov.ua і офіційного API Мін’юсту. Персональних і банківських даних українців немає і не може бути в Опендатабот.
“Подібні заяви ставлять під загрозу не тільки ділову репутацію Опендатабот, але і процес відкриття даних в Україні. Якщо Нацполіція продовжить просувати цю ідею, українці втратять ті відкриті дані, над якими працювали в останні п’ять років”, – кажуть у Опендатабот.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше Мінцифри повідомило, що в інтернеті з’явилося кілька телеграм-каналів, що розповсюджують персональні дані громадян. В мережі з’явилася інформація про дані 26 млн посвідчень водія. У міністерстві заявили, що витік не пов’язаний із застосунком “Дія”.
  • У МВС заявили, що незаконно оприлюднені персональні дані є компіляцію з інформаційних баз різних державних відомств і недержавних організацій за різні роки, та заявляють, що заблокували ресурс, яких їх розповсюджував.
  • З цього приводу правоохоронці розпочали розслідування кримінального провадження.
  • Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування стосовно можливої причетності посадовців Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби до витоку персональних даних українців у мережі Telegram.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас