Верховна Рада пом’якшила вимоги до мінімального капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада пом’якшила вимоги до мінімального капіталу банків

Казна та Політика
424
Національний банк підтримує рішення Верховної Ради зменшити вимогу до мінімального розміру статутного капіталу банку з 500 до 200 млн грн.
Відповідний законопроєкт № 3329-д за ініціативою Національного банку підтримали 333 народних депутати.
Про це йдеться на сайті регулятора.
Національний банк отримав право встановлювати для окремих банків та юридичних осіб, які мають намір здійснювати банківську діяльність, диференційований мінімальний розмір статутного капіталу, але не нижче 200 млн грн.
Як було раніше. Чинні на сьогодні норми законодавства вимагали від банків поступового збільшення розміру статутного капіталу до 500 млн грн до 11 липня 2024 року. У листопаді 2019 року Національний банк прийняв рішення перенести з 11 липня 2020 року до 1 січня 2021 року термін приведення банками розміру статутного та регулятивного капіталу з 200 до 300 млн грн.
“Банки з запасом перевиконують норматив достатності регулятивного капіталу (Н2) – 19,29% на 1 квітня за нормативного значення 10%. Відповідно значної потреби у підвищенні мінімального розміру статутного капіталу банків немає. Національний банк продовжує комплексний перехід до ризик-орієнтованого нагляду та має достатні повноваження гнучко реагувати на проблематику конкретних установ”, – зазначила перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова.
Національний банк також підтримує рішення парламенту продовжити дію закону “Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків” із 1 серпня 2020 року до 1 серпня 2024 року.
Цей закон дозволяє банкам:
  • проводити реорганізацію шляхом приєднання за спрощеною процедурою, строк якої складає в середньому три-чотири місяці (цим механізмом вже скористалися 4 банки);
*застосовувати спрощену процедуру капіталізації, яку можна проводити в значно коротші строки (цим механізмом вже скористалися 15 банків);
  • припиняти банківську діяльність за власною ініціативою без ліквідації юридичної особи (цією процедурою скористалися 7 банків).
Що це дає. “Спрощена процедура реорганізації та капіталізації банків показала свою дієвість в останні три роки. Значна частина банків вже скористалася спрощеними механізмами і ми впевнені, що ще скористаються. Крім цього, закон дозволяє банкам добровільно здати банківську ліцензію без ліквідації, розрахувавшись із вкладниками. Ця процедура зменшує кількість банкрутств на ринку та дає можливість власникам банків цивілізовано вийти з ринку”, – зазначив директор департаменту ліцензування Олександр Бевз.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас