НАЗК планує створити Єдиний портал повідомлень для викривачів корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАЗК планує створити Єдиний портал повідомлень для викривачів корупції

Казна та Політика
212
Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики у співпраці з Національним агентством з питань запобігання корупції підготували законопроєкт №3450, який пропонує створити Єдиний портал повідомлень викривачів.
Про це повідомила одна зі співавторів законопроєкту, заступниця голови профільного комітету Галина Янченко.
«Законопроєкт допоможе додатково захистити конфіденційність викривачів. Законопроєкт підтримали майже усі члени антикорупційного комітету Верховної Ради», — зазначила вона.
За словами депутатки від «Слуги Народу», проєктом закону пропонують створити Єдиний портал повідомлень викривачів.
«Не буде потреби для державних органів створювати окремий анонімний канал повідомлень, умовно кажучи, у кожному селі. Всі вони зможуть користуватись Єдиним порталом», — пояснила Янченко.
Вона нагадала, що чинне законодавство зобов’язує всі державні органи створити захищені анонімні канали зв’язку для повідомлень викривачів про корупцію.
«На практиці з’ясувалось, що забезпечити повну анонімність – задоволення не з дешевих. Для цього необхідно виконати низку технічних умов, будувати таку систему довго і достатньо дорого. Вона може коштувати близько мільйона гривень», — наголосила ініціаторка законопроєкту.
Роботу зі створення Єдиного порталу повідомлень викривачів буде вести НАЗК. Очікується, що сама систему профінансують коштом технічної допомоги, не використовуючи гроші держбюджету.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт № 1010 «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції. Президент Володимир Зеленський підписав його 13 листопада 2019-го.
  • Зміни, зокрема, передбачають матеріальну винагороду для викривачів корупції до 10% від суми відшкодованих збитків або розміру неправомірної вигоди.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас