Мінекономіки оцінило глибину падіння ВВП України на початку року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки оцінило глибину падіння ВВП України на початку року

Казна та Політика
483
Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у січні-березні 2020 році скоротився на 1,2%.
Про це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.
У Мінекономіки оцінюють падіння ВВП за перші два місяці року, тобто до введення карантину, на рівні 0,2%.
Як зазначається в огляді, пандемія коронавірусу, яка спровокувала зміни трендів розвитку світової економіки, суттєве падіння цін на світових сировинних ринках (зокрема, нафти, газу та металів), превентивні заходи як в Україні, так і в країнах – основних торговельних партнерах, які запроваджені з метою зупинення поширення COVID-19 на тлі дії впливу стримуючих факторів, сформованих у попередніх періодах, матимуть негативні наслідки для виробничої сфери, особливо у І півріччі 2020 року.
За даними Мінекономіки, у березні окремі підвиди виробничої діяльності почали відчувати початковий негативний вплив від поширення у світі COVID-19 (зокрема, через логістичні проблеми та зменшення попиту у світі на вітчизняну промислову та сільськогосподарську продукцію на тлі падіння економічної активності) та запровадження карантинних заходів для стримування пандемії в середині країни (зокрема заборона пасажирських перевезень всіма видами транспорту та роботи закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, торговельного і побутового обслуговування населення (крім торгівлі продуктами харчування та ін.).
Мінекономіки оцінило глибину падіння ВВП України на початку року
За підсумками січня-березня скорочення зведеного індексу виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) становило 3,8% (падіння на 1,8% у січні-лютому 2020 року).
“Негативний ефект від пандемії у березні переважно зазнали виробництва, що залежать від світового попиту (металургія та машинобудування). В той час як, навпаки, через збільшення попиту збільшилося виробництво фармацевтичної продукції та побутової хімії”, – йдеться в огляді.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас