Владислав Деменко: облік в МСФЗ (IFRS) 16 пільг по оренді, пов'язаних з карантином — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Владислав Деменко: облік в МСФЗ (IFRS) 16 пільг по оренді, пов'язаних з карантином

Нерухомість
1572
Негативний вплив карантину, викликаного пандемією COVID-19, незворотно торкнеться орендних платежів. У зв’язку з цим, Рада з міжнародних стандартів фінансової звітності опублікувала роз’яснення про застосування МСФЗ (IFRS) 16 «Оренда» в світлі невизначеності ситуації з коронавірусом.
І хоча стандарт IFRS 16 в своєму нинішньому варіанті обумовлює зміни в орендних платежах, визначення подальшого обліку в результаті суттєвих змін платежів вимагає професійного судження. Яке залежить від багатьох факторів. Про це поговоримо в сьогоднішній колонці.
Згідно з рекомендаціями Ради, застосовуючи IFRS 16 в умовах, що склалися, необхідно розглядати будь-які зміни в орендних платежах однаково, незалежно від їх природи.
Варто брати до уваги всі «доречні факти та обставини», які відповідно до вимог договору оренди можуть бути віднесені до форс-мажорних обставин.
Отже, МСФЗ (IFRS) 16 «Оренда» передбачає, що орендні платежі можуть бути змінені протягом терміну оренди. Необхідний облік таких змін включає застосування судження, і залежить від низки факторів, зокрема від того, чи були ці зміни частиною початкових умов оренди. Так, зміни можуть бути викликані діями уряду у відповідь на пандемію covid-19. З урахуванням змін в орендних платежах орендодавець і орендар разом розглядають договір оренди і будь-яке законодавство чи нормативний акт, які можна застосувати.
Іншими словами, при застосуванні МСФЗ (IFRS) 16 організація розглядає зміну орендних платежів однаково, незалежно від того, чи є ця зміна результатом самого договору чи, наприклад, зміною чинного законодавства або нормативного акту.
Чи є зміна платежів зміною оренди?
МСФЗ (IFRS) 16 визначає модифікацію оренди як зміну обсягу оренди або винагороди за оренду, яка не була частиною початкових умов оренди.
Оцінюючи, чи відбулася зміна в обсязі оренди, потрібно зрозуміти, чи були якісь зміни в праві користування, переданому орендарю за договором.
Зміни в обсязі оренди включають додавання або припинення права на використання одного або кількох базових активів, а також продовження або скорочення договірного терміну оренди. При цьому, орендна відпустка або зниження орендної плати саме по собі не є зміною обсягу оренди.
Що стосується відшкодування за оренду, тут потрібно враховувати загальний ефект від будь-якої зміни орендних платежів. Наприклад, якщо орендар не здійснює орендні платежі протягом трьох місяців, орендні платежі за наступні періоди можуть бути пропорційно збільшені. Це означає, що винагорода за оренду не змінилася.
Якщо ж ні в обсязі, ні в відшкодуванні змін не було, тоді і зміна оренди не відбувається.
У разі, якщо зміни все ж відбулися, потрібно з’ясувати, чи були ці зміни передбачені початковими умовами оренди. Для цього потрібно застосувати пункт 2 МСФЗ (IFRS) 16 та оцінити не тільки умови договору, але і всі відповідні факти і обставини. Так, карантинні обмеження, введені урядом, можуть бути юридично витлумачені, як форс-мажорні обставини, зазначені в початкових умовах договору.
Виходячи з цього, зміни в орендних платежах, що виникають в результаті застережень, є частиною первісних умов оренди, навіть якщо їх вплив (зумовлений такою подією, як пандемія COVID-19), раніше не передбачалося. У такому випадку відсутня зміна орендного договору для цілей МСФЗ (IFRS) 16.
Часткове погашення зобов’язань по оренді і знецінення активів
Якщо зміна орендних платежів призводить до погашення частини зобов’язання орендаря, зазначеної в договорі (наприклад, орендар юридично звільняється від свого зобов’язання щодо здійснення спеціально визначених платежів), орендар повинен розглянути питання про те, чи можуть вимоги про припинення визнання частини зобов’язань з оренди бути задоволені з застосуванням пункту 3.3.1 МСФЗ 9 «Фінансові інструменти».
І хоча на сьогодні складно визначити конкретні наслідки коронавірусу, однак зміни в економічних умовах повинні відображатися в макроекономічних сценаріях, які застосовуються суб’єктами господарювання, і в показниках їх суттєвості.
Якщо на даному етапі неможливо відобразити вплив коронавірусу в моделях, варто скористатися постмодельними уточненнями або коригуваннями.
Крім того, внаслідок обставин, які призводять до поступок в орендній платі в результаті пандемії COVID-19, активи можуть бути знецінені. Наприклад, втрата прибутку протягом періоду, що покривається концесією на оренду, може бути показником знецінення активу в формі права користування.
Аналогічним чином, довгострокові наслідки пандемії можуть вплинути на очікувані поточні економічні показники активів у формі права користування.
Особливості розкриття інформації
Орендарі й орендодавці також повинні застосовувати вимоги до розкриття інформації, викладені в МСФЗ (IFRS) 16 та інших стандартах МСФЗ, таких як МСФЗ (IAS) 1 “Подання фінансової звітності».
Наприклад, МСФЗ (IFRS) 16 вимагає, щоб як орендарі, так і орендодавці розкривали інформацію, яка дає користувачам фінансової звітності основу для оцінки впливу оренди на їх фінансовий стан, фінансові результати і потоки грошових коштів.
Інформації, що розкривається, має бути достатньо для того, щоб користувачі фінансової звітності могли зрозуміти вплив пов’язаних з COVID-19 змін в орендних платежах на фінансове становище і фінансові результати підприємства (пункт 31 МСБО 1).
Владислав Деменко, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас