Українці відкладають купівлю квартир: чи буде бум після карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці відкладають купівлю квартир: чи буде бум після карантину

Особисті фінанси
4412
Учасники ринку припускають, що після закінчення карантину українці почнуть активніше купувати квартири, в тому числі з інвестиційною метою.
Однак економічні експерти відзначають, що в умовах кризи купівля нерухомості буде по кишені не всім.
За час карантину попит на житло істотно скоротився – в середньому на 50%.
Анжеліка Саакян, директор з маркетингу багатофункціонального ЖК POLARIS Home & Plaza, розповідає, що до “карантинної” кризи більше 70% всього попиту припадало на об’єкти нових якісних форматів житла з високою ліквідністю вкладень. Різниця у вартості таких квартир на котловані і на етапі введення об’єкта в експлуатацію досягає 30-50% від початкової суми інвестицій.
Олександр Ізаров, керівник проекту Rusaniv Residence, зазначив, що міграція покупців з більш дешевих сегментів у більш якісні за всіма показниками мала стати однією з тенденцій 2020 року.
Яке житло буде користуватися попитом. Ізаров прогнозує, що після карантину попит буде концентруватися на об’єктах нових форматів, а також на однокімнатних квартирах.
“Очікується, що більше 70% всіх продажів припаде на 1-кімнатні квартири площею до 50 м2. Локація: на сьогоднішній день головними умовами успішної локації варто вважати хороше транспортне сполучення і можливість за мінімальний відрізок часу дістатися в центр міста. Також наявність вже створеної інфраструктури в місці забудови і, звісно, рекреаційні можливості: ЖК поблизу парків, річки, озер, ліси будуть найбільш затребувані у покупців”, – говорить Ізаров.
Максим Орищак, аналітик “Центру біржових технологій”, говорить, що попит на нерухомість в Україні буде помірним, позаяк заощаджень населення не вистачить на масову скупку квартир, а представники будівельного сектора навряд чи будуть готові продавати нерухомість собі в збиток. Продати дешевше, ніж витратили на проект – це нереальний сценарій для ринку нерухомості в Україні.
Чому люди замислюються про купівлю житла в розпал кризи. Часто українці купують нерухомість, щоб забезпечити себе постійним пасивним доходом. Карантин показав, що багато хто може відразу залишитися без роботи і засобів до існування, тому інші джерела доходу стали особливо затребуваними.
Кількість людей, які купують квартиру для себе, скоротиться з 45% до 30% в загальній структурі продажів. Придбання житла відкладе та категорія людей, яких вже торкнулася криза, які не знають, що буде з їхньою роботою або бізнесом. І в такій ситуації їх відмова цілком резонна. Але при цьому, швидше за все, кількість інвестиційних придбань збільшиться до 50%.
Експерти відзначають, що після карантину у багатьох просто не залишиться грошей на купівлю квартир. Олександр Хмелевський, незалежний експерт і кандидат економічних наук, говорить, що карантин уже викликав світову економічну кризу, яка боляче вдарить по економіці України і істотно знизить рівень життя народу. Уже роботу втратили, за різними оцінками, близько трьох мільйонів осіб, збанкрутують тисячі підприємств, зокрема, особливо постраждає малий бізнес.
“Значну частину своїх заощаджень населення витратить під час перебування на карантині на споживчі товари. Тому люди в більшості залишаться без грошей на купівлю нерухомості. Вихід з кризи буде тривалим. <…> Тому не варто очікувати пожвавлення ринку нерухомості раніше кінця 2021 – початку 2022 року. Компанії, які займаються продажем нерухомості, своїми заявами про швидке зростання попиту намагаються збільшити продажі і переконати покупців, що ціни досягли дна і все буде дорожчати. ​​Але реальна ситуація спростовує їхні заяви”, – зазначає Хмелевський.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо кредитів в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас