Держбанки оцінили попит на кредити за держпрограмою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки оцінили попит на кредити за держпрограмою

Кредит&Депозит
913
Попит бізнесу на кредити за державною програмою “Доступні кредити 5-7-9” є, але поки цей процес важко назвати масовим.
Про це в коментарі РБК-Украина повідомили в державних банках.
Держбанки першими почали працювати з програмою “5-7-9”. До кінця квітня Фонд розвитку підприємництва схвалив 17 заявок банків, які виявили бажання долучитися до програми, з них 4 – державні банки.
В Ощадбанку розповіли, що за три місяці з початку дії програми “Доступні кредити 5-7-9” у них видали близько 140 кредитів на суму понад 87 млн гривень. Середня сума кредиту становить 640-670 тисяч гривень, а термін – від 3 до 5 років.
“Попит на програму високий. Ключовий момент для задоволення заявки на кредит – вона повинна відповідати умовам програми. Підприємці повинні надати якісні кредитні заявки, свої бізнес-плани та ідеї для їх реалізації”, – зазначили виданню в пресслужбі держбанку.
Те, що попит на кредити високий, підтверджує керівник напрямку малого і середнього бізнесу ПриватБанку Сергій Клюєв. За його словами, з лютого банк отримав понад 5 тисяч згод від клієнтів на розгляд заявок.
“Однак через те, що програма стосувалася тільки інвестиційних проектів (придбання основних засобів) і працює тільки з заставою – з цієї кількості погоджень тільки 1160 клієнтів поки надали повні пакети документів по кредитах”, – зазначив Клюєв.
Програма “5-7-9” побудована, в першу чергу, як програма стимулювання підприємництва, але не спалювання грошей, каже фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.
“Перед банками стоїть питання видачі кредитів тим позичальникам, які потім здатні їх повернути. А бюджет лише компенсує різницю у ставці. Кредитування неперспективних проектів могло б в рази збільшити обсяги видачі таких позик, але прилетіло б потім бумерангом на плечі платників податків у вигляді збитків для державних банків”, – роз’яснює експерт.

Довідка Finance.ua:

  • До програми додали кредитування оборотного капіталу (до 3 млн грн, під 3% річних, терміном до 2 років) та додали кредити на рефінансування (до 3 млн грн, під 0% річних до 31 березня 2021 року і терміном до 5 років).
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що на програму кредитів для малого і середнього бізнесу під 3-5% планується виділити до 30 мільярдів.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас