Герус вважає невиправданою зупинку "дешевих" атомних блоків в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Герус вважає невиправданою зупинку "дешевих" атомних блоків в Україні

Енергетика
820
Голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус вважає, що деяке зниження потужності “Енергоатому” виправдано, але не зниження на 1500 МВт – з 9050 МВт до 7550 МВт, яке відбулося за останні 2 тижні.
Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, нагадавши, що в п’ятницю вночі було зупинено на капітальний ремонт блок номер 4 Запорізької АЕС потужністю 1000 МВт.
“Після зупинки блоку ЗАЕС-4 на капітальний ремонт була технічна можливість системи, щоб прийняти більше атомної енергії: або підняти блок ЗАЕС-2 (ймовірно, не на повну потужність) або довантажити недовантажені блоки інших атомних електростанцій. Без обмежень “зелених” це +500МВт, з обмеженнями “зелених” до + 1000МВт. На мою думку, це було б оптимальне викристання наявних у держави ресурсів, тому буду цю позицію послідовно відстоювати”, – заявив він.
Герус нагадав, що два тижні тому було в резерв зупинено блок ЗАЕС-2 потужністю 1000 МВт, який зараз простоює. Також не на повну потужність працюють: – блоки Рівненської АЕС №2, №3 та №4 (недовантаження на 470 МВт) – блоки №1 і №3 Южно-Української АЕС (недовантаження на 595 МВт) – блок №2 Хмельницької АЕС (недовантаження на 255 МВт). “Фактично це означає, що з точки зору наявних потужностей “Енергоатому” можна було один блок вивести в ремонт, а замість нього або підняти інший, або збільшити потужність недовантажених блоків”, – пише Герус.
Він додає, що атомні блоки працюють в так званому базовому навантаженні, тобто рівномірно – не можуть швидко збільшувати або зменшувати потужність, щоб реагувати на вечірні піки або нічні/денні провали в споживанні. Покривати піки – це справа вугільних електростанцій.
“Також, щоб зменшити провали в споживанні, диспетчери “Укренерго” включають на закачування води гідроелектростанції (всього можлива потужність 1375 МВт), або обмежують виробників по “зеленому “тарифу – це дозволяє розширити базу” Енергоатому” в години провалів споживання. Щоб вугільні ТЕС могли швидко “підхопити” збільшення обсягів споживання, їх тримають на одному працюючому блоці або корпусі в період нічного або денного мінімуму споживання. Принаймні так діяли диспетчери “Укренерго” до 18 квітня”, – пише Герус.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас