Реальні доходи українців знизились через коронавірус - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реальні доходи українців знизились через коронавірус - НБУ

Особисті фінанси
494
У другому кварталі 2020 року знизились номінальні та реальні доходи українців.
Про це йдеться в “Інфляційному звіті” експертів Національного банку України.
У січні-лютому 2020 року середня номінальна заплата зростала високими темпами (16% р/р). Утім, вже в березні темпи її зростання знизилися до 12% р/р. Карантинні обмеження, швидше за все, позначилися на неформально зайнятих працівниках (у 2019 році рівень неформальної зайнятості становив 21%). Зокрема, про це свідчать результати опитування Info Sapiens, проведеного наприкінці березня, за яким 44% респондентів не отримали повністю або частково заробітну плату за березень.
Зростання пенсій на початку І кварталу залишалося високим (17% р/р), хоча в березні сповільнилося через ефект бази порівняння (торік у березні було виплачено частину одноразових доплат до пенсій та проведено індексацію пенсій). Зростання реальних наявних доходів у І кварталі залишалося високим, у тому числі внаслідок подальшого сповільнення інфляції.
Водночас, за прогнозами експертів, у ІІ кварталі 2020 року менші доходи від оплати праці будуть частково компенсовані збільшенням соціальних допомог.
“У ІІ кварталі 2020 року зростання оплати праці сповільниться як за рахунок повільнішого зростання середньої заробітної плати, так і за рахунок зниження кількості зайнятих. Однак заплановане розширення програм соціального захисту дасть змогу пом’якшити негативні наслідки кризи”, — йдеться в звіті.

Довідка Finance.ua:

  • Якщо готельно-ресторанна сфера, спортивні заклади та салони краси зараз переживають далеко не найкращі часи та змушені скорочувати працівників, то в деяких галузях вдалось зберегти темпи набору нових співробітників. Є навіть сфери, в яких кількість вакансій у квітні зросла майже вдвічі.
  • Середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні у березні 2020 року склала 11 446 грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас