У НБУ повідомили, коли українська економіка зазнає найбільшого потрясіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ повідомили, коли українська економіка зазнає найбільшого потрясіння

Казна та Політика
4674
Найбільшого потрясіння українська економіка зазнає в другому кварталі 2020 року.
Про це повідомила пресслужба НБУ з посиланням на щоквартальний інфляційний звіт НБУ.
За прогнозом НБУ, в квітні-червні економіка скоротиться на 11% в річному вираженні, рівень безробіття зросте до майже 12% в сезонно скоригованому вираженні, а зростання зарплат призупиниться.
“Поступове скасування карантинних обмежень призведе до відновлення української економіки в другому півріччі 2020 року. Цьому сприятиме також м’яка фіскальна та монетарна політики.
Збільшення урядом бюджетних витрат на подолання кризи і заходи Нацбанку з підтримки банківської системи зменшать негативний вплив пандемії на економіку», – йдеться в повідомленні.
Відзначається, що як падіння, так і відновлення буде нерівномірним за видами економічної діяльності.
Хто найбільше постраждає. Від впровадження внутрішніх карантинних обмежень найбільше постраждає сектор послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після закінчення карантину ці сектори частково відновляться, проте ще страждатимуть від повільного відновлення доходів населення. Туризм і пов’язані з ним авіаційні послуги повноцінно відновляться тільки наступного року.
Експортоорієнтовані галузі, зокрема металургія, постраждають, насамперед, від зниження зовнішнього попиту в умовах глобальної економічної кризи. При цьому очікується збереження високого попиту на продукцію сільського господарства, хоча при цьому можливе зменшення обсягів врожаю зернових через погіршення погодних умов.
Прогнози на 2021. Разом з відновленням економіки в 2021 році заробітні плати будуть знову зростати, а рівень безробіття поступово повернеться до докризових 8-9%. Очікується, що споживчі настрої повністю відновляться, а приватне споживання в 2021-2022 роках буде зростати темпами 5-7% на рік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас