Як зміна курсу долара впливає на ціни в Україні: пояснення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміна курсу долара впливає на ціни в Україні: пояснення НБУ

Особисті фінанси
4974
Послаблення гривні впливає на інфляцію більше, аніж зростання національної валюти.
Про це свідчить інформація в Інфляційному звіті НБУ.
Такі висновки Нацбанк зробив на основі спостережень за інфляцією у період із січня 2014 року по грудень 2019 року. У цей період гривня як падала, так і зростала (зростання відбулося у 2019 році). Таким чином у регулятора виявили закономірність.
«Девальвація (гривні — ред.) в один відсоток спричиняє зростання споживчих цін у середньому на 0.22%. Натомість унаслідок ревальвації в один відсоток ціни знижуються на 0.08%. Ефект майже повністю відчутний вже за 6 місяців», — йдеться в Інфляційному звіті.
У періоди значного зростання курсу валют в Україні вплив такого зростання на інфляцію може бути набагато більшим. Так, за розрахунками НБУ, кожен відсоток девальвації гривні у 2015 році призводив до зростання інфляції на 0,45-0,5%.

Довідка Finance.ua:

  • За офіційними даними Державної служби статистики, у березні ціни в Україні зросли на 0,8%.
  • У Мінекономіки заявили, що очікують прискорення інфляції через девальвацію гривні та кризові процеси через пандемію коронавірусу.
  • У Національному банку України очікують, що попри спричинену пандемією коронавірусу економічну кризу рівень інфляції в Україні за підсумками 2020 року буде незначно перевищувати цільовий діапазон 4-6%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас