Газ для споживача може бути дешевим за умови створення конкурентного ринку - Коболєв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ для споживача може бути дешевим за умови створення конкурентного ринку - Коболєв

Енергетика
1783
Якби ті компанії, які постачають газ Оператору ГТС або для промисловості, могли безпосередньо прийти в українські будинки і запропонувати купити газ, люди значно виграли б у ціні.
Про це заявив глава НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв виданню “День”, коментуючи зниження цін на газ і пояснюючи особливості ціноутворення на блакитне паливо для кінцевого споживача.
Коболєв зазначив, що тенденція зниження ціни, яка спостерігається на українському ринку газу, обумовлена ​​падінням цін в Європі і істотним перевищенням пропозиції над попитом в Україні. Тому на цьому етапі ціноутворення базується на вигіднішому українському індикативі, а не на європейському, як відбувалося раніше.
Тому з початку року тарифи на газ для населення знизилися в Україні на 38%. А саме, в квітні оптова ціна для потреб населення і виробників тепла знизилася на 15% – до 2,9 грн за куб. м. Але кінцевий споживач міг би отримати ще кращу ціну, якби не чинна система поставок газу і відсутність в ній здорової конкуренції.
“Поки що ми (Нафтогаз. – Ред.) безпосередньо, на жаль, майже не продаємо газу кінцевому українському споживачу в категорії населення. Постачальник, який діє зараз, просто не дає можливості своїм клієнтам піти від нього, посилаючись на ті чи інші борги. З’ясувати історію і походження цих боргів іноді дуже складно, але процес зміни постачальника вони блокують. Тому це обмеження потрібно терміново знімати. Цей крок зробить ринок для населення прозорим, цивілізованим і конкурентним. А це своєю чергою ще більше знижуватиме ціни”, – відзначив Коболєв.
Глава “Нафтогазу України” впевнений, що ринок необхідно відкрити для всіх постачальників. Щоб усі постачальники боролися за клієнта. Чим більше буде постачальників, тим більше буде пропозиція і, відповідно, меншою буде й ціна для українського домогосподарства.
“Якби регулятор – НКРЕКП – ухвалив рішення і дозволив споживачеві вільно міняти своїх постачальників, тоді споживачі, які не хотіли б купувати паливо в нинішніх газсбутів, могли б обрати іншого постачальника. Таким чином уже почав би формуватися конкурентний ринок”, – зазначив Коболєв.

Довідка Finance.ua:

  • За словами Андрія Коболєва, ціни на газ для населення у квітні 2020 року порівняно з початком року впали на 38%, і очікується подальше падіння цін.
  • Запаси природного газу в підземних сховищах України досягли 16,4 млрд кубометрів, чого достатньо для проходження зими 2020/21.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас