Топ п'ять найпоширеніших видів платіжного шахрайства протягом останнього тижня карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ п'ять найпоширеніших видів платіжного шахрайства протягом останнього тижня карантину

Особисті фінанси
390
Шановні клієнти
АТ «РВС БАНК» попереджає про можливі випадки шахрайства з картками та повідомляє про найпоширеніші з них протягом останнього тижня карантину!
1. Шахрайський вайбер-бот
Шахрайський Viber-бот, що розсилав повідомлення від імені Приватбанку про державну допомогу у зв’язку з поширенням COVID-19, пропонував отримати гроші на картку, вказавши її номер, термін дії, тризначний код безпеки з її звороту та банківський SMS-код підтвердження операції. Цієї інформації досить, щоб отримати доступ до грошей на картці ошуканого громадянина
ВАЖЛИВО:
Якщо ви побачили рекламні повідомлення, у яких грошову винагороду обіцяють в обмін на особисті дані, інформацію про рахунки та карткові реквізити, – стережіться, на вас поллють шахраї!
  • Банки ніколи не роздають гроші ані в “розіграшах”, ані “для заповнення анкети”, ані в умовах надзвичайних ситуацій.
  • Для отримання грошей на банківську картку потрібен тільки її номер.
2. Zoombombing
Ледь не щодня почали з’являтися новини про те, що в Zoom знайшли вразливості, в Zoom є проблеми з шифруванням і конфіденційністю, відеозаписи Zoom зливаються в мережу. Загроза, про яку більш за все говорили в ЗМІ, це так званий «Zoombombing», – коли зловмисники, а насправді звичайні порнотролі, підключаються до онлайн-зустрічей і демонстрють різні непристойні відеоролики.
ВАЖЛИВО:
Якщо ви користуєтесь Zoom:
  • Вчасно встановлюйте оновлення, адже саме за допомогою оновлень Zoom закриває виявлені вразливості.
  • Якщо ви берете участь у події з незнайомими людьми і побачили, що хтось надіслав файл або посилання, краще нічого не завантажувати та не переходити за посиланням. Якщо ви перейшли за посиланням і сторінка вимагає пароль від вашого облікового запису пошти, соціальної мережі тощо, – відмовтесь від перегляду вмісту!
  • Якщо ви – Джеймс Бонд і вас хвилюють розмови про те, що у Zoom є проблеми з шифруванням та зберіганням конфіденційності даних, менше патякайте або використовуйте для законспірованих онлайн-бесід WhatsApp.
3. Коронавірусний куш або як заробити на пандемії
Шахраї пропонують заробити на коронавірусі, туманно натякаючи на своєму сайті, що заробіток пов’язаний з ліками проти коронавірусу, які наразі знаходяться на стадії розробки. Щоб дізнатися, як саме заробити на пандемії, потрібно залишити відповідну заявку на сайті, після чого з вами зв’яжеться менеджер, який і розповість секрети заробітку. Якщо після такої «консультації» у вашому гаманці залишаться хоч якісь гроші, – вам пощастило, ви стійкі до психологічних маніпуляцій. А от вашому гаджету, якщо на ньому не встановлений надійний антівірусник, після відвідування зараженого сайту, що містить шкідливе програмне забезпечення, певно знадобиться серйозне лікування
ВАЖЛИВО:
  • Якщо ви хочете заробити на коронавірусі або ажіотажі з медичними масками, ми вас зупиняти не будемо. Але не шукайте у шахраїв допомоги!
  • Перевіряйте репутацію про проект, курс, сайт, організаторів тощо в Інтернет, – Google вам у поміч!
4. Компенсації постраждалим від коронавірусу
В цьому випадку на Порталі охорони здоров’я громадян СНД від шахрайства захищає українське громадянство, тому що на сайті вказано: «Виплати для громадян України тимчасово не доступні у зв’язку з розпорядженням Голови комісії Шумова І. І.». Як і на всіх шахрайських сайтах, що пропонують виплату «компенсацій», для отримання компенсації потрібно сплатити незначну суму за внесення до Єдиного реєстру виплат.
ВАЖЛИВО:
  • Виплата будь-яких компенсацій онлайн – це шахрайство «з довгою сивою бородою». Не годуйте аферистів! Не давайте їм грошей! Бо їх обіцянки фальшиві, а ваші збитки, якщо ви їм повірите, будуть справжніми!
  • Перевіряйте інформацію про організації, сайти, згадані державні програми та нормативні документи в Інтернет, – Google вам допоможе!
  • Якщо ви бачите декілька ідентичних сайтів, що обіцяють вам золоті гори, – це, без жодного сумніву, плутні!
  • Якщо ви вважаєте, що держава вам заборгувала соціальні виплати, зверніться по допомогу в профільний заклад за вашим місцем проживання, але не довіряйте Інтернет-авантюристам.
5. Шахрайство під маскою благодійності
З введенням в Україні карантину шахраї адаптували добре обкатану схему шахрайства у сфері благодійності під тему коронавірусу та почали створювати фейкові благодійні організації та фонди боротьби з коронавірусом.
ВАЖЛИВО:
  • Наявність благодійної організації у державних реєстрах: у Єдиному державному реєстрі фізичних та юридичних осіб, у Реєстрі неприбуткових організацій та Реєстрі судових рішень.
  • Наявність сайту та акаунтів благодійної організації в соціальних мережах с актуальною інформацією.
  • Фізичну присутність та реальну адресу організації (щонайменше на ресурсі інтернет-карт).
  • Інформацію про врядування благодійного фонду (засновників, членів Наглядової ради, членів Правління та дирекцію).
  • Наявність та актуальність звітності на сайті фонду (щонайменше, звіту про використання зібраних пожертв).
за матеріалами Української міжбанківської ассоціації членів платіжніх систем «ЄМА»
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас