Банки переглянуть списки клієнтів для кредитування після карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки переглянуть списки клієнтів для кредитування після карантину

Фондовий ринок
2414
Голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек каже, що бізнеси, які не доведуть, що виживуть у посткарантинній економіці, не отримають кредити.
Про це він повідомив в ході круглого столу на тему «Банківська система в умовах карантину: міжнародний досвід», організованого онлайн «Фінансовим клубом».
«Банк буде йти на зниження кредитної ставки, якщо бачитиме, що підприємець виживе. Чому сьогодні не кредитувати компанії, які зайняті в доставці продукції? Багато нових бізнесів в Україні з’явилося, які зараз зростають. Якщо прийде хтось з фітнес-центру і почне розповідати, що йому потрібен кредит, то питання не в ставці, а в тому, чи залишиться цей бізнес в майбутньому. Структура економіки буде змінюватися. Нам треба бачити модель майбутньої економіки і підтримувати ту частину, яка збережеться», – розповів Роман Шпек.
Він також перерахував пріоритетні галузі для кредитування в 2020 році. «В першу чергу – інфраструктура: те, що стосується стану доріг, мостів, ліній електропередачі, портів. Україна повинна бути привабливою. Нам потрібно повною мірою використовувати транзитний потенціал для трафіку IT, авіації, для завантаження морських портів», – підкреслив Роман Шпек.
Крім того, Україна має можливості для детінізації економіки та створення умов для МСБ.
«Минулого року банки купували ОВДП, тому що це була безризикова діяльність і гарна ставка. Сьогодні я дуже сумніваюся, що банки побіжать фінансувати нові підприємства з незрозумілим бізнесом. Програма «5-7-9%» повинна бути змінена. Зберегти створені місця набагато важливіше зараз», – попередив заступник голови правління Правекс Банку Семен Бабаєв.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас