Росія не виконала рішення Стокгольма і не знизила ціну на газ для Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія не виконала рішення Стокгольма і не знизила ціну на газ для Польщі

Енергетика
1083
Російський газовий монополіст ВАТ “Газпром” не виконав рішення Стокгольмського арбітражного суду від 30 березня і не знизив ціну на газ для польської нафтогазової компанії PGNiG.
Про це повідомляє PGNiG.
“Польська нафтогазова компанія інформує, що Газпром не виконує постанову остаточного рішення арбітражного суду в Стокгольмі в позові, поданому PGNiG. Вирок, який був оприлюднений 30 березня 2020 року, змінив цінову формулу, за якою визначалася ціна законтрактованого газу в Ямальському договорі. Незважаючи на це Газпром не виконує рішення, прийняте в результаті багаторічного арбітражу, і в подальшому виставляє рахунки, спираючись на неіснуючу цінову формулу”, – йдеться в заяві польської компанії.
Як повідомляється, PGNiG звернулася до постачальника змінити рахунки з урахуванням вироку суду, який є “остаточним і обов’язковим для виконання обома сторонами”.
“PGNiG розцінює відсутність реакції з боку контрагента як свідоме невиконання вироку суду. Це є грубим порушенням умов Ямальського контракту, оскільки з моменту оголошення вироку арбітражного суду нова цінова формула автоматично стала частиною цього контракту”, – зазначає компанія.
Там додали, що повністю виконують рішення суду і своєчасно здійснюють платежі за поставлений газ відповідно до нової цінової формули.
Як повідомили в PGNiG, компанія здійснить всі необхідні кроки з метою реалізації вироку арбітражного суду, зокрема, стягнення переплати за поставки газу в Ямальському контракті, які здійснювалися з листопада 2014 року. За оцінками компанії, дії Газпрому, який не виконує вирок арбітражу, “мають ознаки зловживання домінуючою позицією”.
Польська компанія нагадує, що антиконкурентні дії Газпрому в останні роки були предметом провадження, яке здійснює Єврокомісія, в якому PGNiG вказувала, зокрема, на монополістську цінову практику Газпрому.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас