СБУ попередило Разумкова про загрозу енергетичній безпеці через "зелений" тариф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ попередило Разумкова про загрозу енергетичній безпеці через "зелений" тариф

Енергетика
2951
Служба безпеки повідомляє про загрозу енергетичній безпеці країни та дестабілізацію Об’єднаної енергетичної безпеки через неконтрольоване зростання виробників “зеленої” енергетики та недосконалість ціноутворення.
Про це йдеться в листі голови СБУ Івана Баканова до голови Парламенту Дмитра Разумкова, яке потрапило в розпорядження ЕП.
Повідомляється, що за минулий рік частка електроенергії, виробленої з відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ), збільшилася на 3,9%, створивши додаткове фінансове навантаження на держкомпанії, які виплачують субсидії за “зеленим тарифом”.
“Різке зростання обсягів виробництва дорогої енергії ВДЕ (середньозважена ціна 4,5 грн/кВт * год) і зменшення обсягів виробництва дешевої електроенергії гідростанцій (на 4128 млн кВт * год з 2018 року, тариф 0,674 кВт * год) і АЕС (на 1395 млн кВт * год з 2018 року, тариф 0,5567 кВт * год) призвело до виникнення заборгованості ДП гарантований покупець перед виробниками ВДЕ 3,1 млрд грн на 1 квітня 2020 року”, – йдеться в листі.
Також через прогнозоване зростання частки “зеленої” енергетики, очікується дефіцит ДП Гарантований покупець у розмірі 14-19 мільярдів гривень. Відзначається що НЕК “Укренерго” закладає на “зелений” тариф 8,6 млрд грн, при орієнтованій потребі 20-32 млрд грн.
Також у листі зазначається, що розвиток “зеленої” енергетики відбувається за комерційним принципом без урахування реальних потреб ОЕС України, що може призвести до дисбалансу роботи ринку та створення аварійних ситуацій.
Повідомляється, що зростання “зеленої” енергетики може призвести до обмежень Запорізької АЕС, неможливості реалізації проєкту видачі потужності Каховської ГЕС-2 (вартість проєкту -12 млрд грн) і підвищення тарифів для населення.
СБУ повідомляє про необхідність переходу до нової конкурентної моделі “зеленої” енергетики шляхом проведення аукціонів з розподілу квоти, та про необхідність заборони підключення ВДЕ, які перешкоджатимуть видачі потужності діючих об’єктів генерації.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас