Продажі житла зупинилися: як коронавірус вплинув на ринок нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продажі житла зупинилися: як коронавірус вплинув на ринок нерухомості

Нерухомість
3443
Ринок первинної нерухомості в Україні в січні-березні 2020 року, в порівнянні з січнем-березнем 2019 року, втратив 15% продажів.
Про це повідомила прес-служба інвестиційної компанії InCo home.
“За підсумками січня-березня обсяги продажів по двадцяти нових житлових комплексах, в будівництво яких інвестувала компанія, вийшли на 15 тисяч метрів квадратних житла. Торік показник першого кварталу був на рівні 17,5 тисячі метрів проданого житла. Фіксуємо 15% зниження в порівнянні з січнем-березнем 2019 року”, – йдеться в повідомленні. За даними компанії, продажі нового житла фактично зупинилися.
“Добудовуємо те, що було розпочато раніше, готуємо технічні та дозвільні документи, але поки не інвестуємо в процес нового будівництва. Із закінченням карантину ми зможемо зрозуміти, в який бік буде рухатися ринок: чи збережеться динаміка зниження, чи побачимо хоча б мінімальне пожвавлення”, – цитує прес-служба співвласника і партнера InCo home Богдана Серотюка. Зазначається, що кількість угод з придбання житла в розстрочку скоротиться, також надію на відродження іпотеки відкинуто ще мінімум на 3-5 років.
“За підсумками січня-березня цього року розстрочка займала 30% в загальній структурі продажів і цей відсоток залишається незмінним вже протягом багатьох років. У перспективі перед ринком буде завдання зберегти його близьким до минулих показників. Динаміка перших трьох місяців показує, що в січні 40% покупок здійснювалися в розстрочку, в лютому вже 34%, а в березні тільки 20% покупців скористалися розстрочкою. Іпотека, як і раніше, не впливає на ринок, в середньому за місяць продається 3-4 квартири з залученням банківського кредитування”, – йдеться в повідомленні. Також повідомляється, що на об’єктах, споруджених із залученням інвестицій від InCo home, ціна на комфорт-клас збільшилася на 400 грн за кв. м, на економ-клас – від 1000 грн до 1500 грн за кв. м.
“Для будівельної галузі те, що відбувається, буде стрес-тестом, до того ж ситуація з “Укрбудом” не додала міцності ринку і його готовності до нових викликів. Карантинні заходи вплинуть на терміни введення в експлуатацію житла, особливо комплексів з низьким рівнем готовності. Хоча прогноз щодо відставання є оптимістичнішим після того, як будівельну галузь внесли до переліку дозволених працювати в період карантину”, – зазначив Серотюк.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас