Експерт розповів про причини і наслідки різкого обвалу на нафтовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів про причини і наслідки різкого обвалу на нафтовому ринку

Енергетика
1381
Представник у МВФ від України Владислав Рашкован вважає, що у так званого “чорного нафтового понеділка” є відразу кілька причин, і не варто аномалію пов’язувати з майбутнім на ринку нафти в світі.
Про це повідомляє ТСН.uа з посиланням на сторінку Владислава Рашкована в Faceboоk.
В цілому ситуація в понеділок стосувалася не всієї нафти, а сирої нафти WTI (West Texas Intermediate); за даними Reuters, ввечері також в мінус пішли і котирування нафти на європейському спот-ринку, але не так катастрофічно для Urals і Brent. Інструмент, який ми спостерігали в понеділок – це ф’ючерс на WTI, що торгується на NYMEX з тікером CL; ф’ючерси на Brent і Urals теж знизилися, але не так значно; особливість цього інструменту – це не фінансовий (спекулятивний) інструмент, де розрахунок відбувається тільки в грошах залежно від того, хто краще вгадав курс на певну дату. CL – це поставочний контракт (this contract is settled physically), тобто той, хто його продає (short side), зобов’язаний поставити нафту покупцеві (long side), який зобов’язаний її фізично прийняти (для нафти Brent таких жорстких умов немає).
Іншими словами: продавець повинен мати нафту, а покупець повинен мати законтрактовані фізичні сховища для закачування купленої нафти, швидше за все в Cushing в Оклахомі – саме цей порт найчастіше використовується для відвантаження нафти WTI; мова йде про ціну ф’ючерсів на поставки саме в травні 2020. Ціна на червневий контракт на поставку нафти WTI в понеділок знизилася не так значно: на 14,1%, до $21,5 за барель.
Тобто підсумовуючи – йдеться про специфічний актив: ф’ючерсні контракти, що торгуються на NYMEX (тікер CL), на фізичну поставку нафти марки WTI в травні 2020. Падіння попиту на нафту у зв’язку зі світовим карантином знизило побутове споживання, зокрема у зв’язку із закінченням опалювального сезону. Автовласники зменшили споживання в рази. Важливим фактором також є обмеження пасажирських і промислових авіарейсів. У багатьох країнах спад економічної активності теж знижує попит.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас