Рада ухвалила закон про єдиний рахунок для сплати податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила закон про єдиний рахунок для сплати податків

Казна та Політика
5539
Сьогодні, 13 квітня, Верховна Рада України прийняла закон про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
За відповідне рішення проголосували 279 народних депутатів при необхідних 226 голосах.
Що передбачає законопроєкт:
  • створення єдиного рахунку сплати податків та його синхронізацію з електронним кабінетом платника податків;
  • через єдиний рахунок можна буде сплатити не тільки державні, а й місцеві податки.
Мета законопроєкту:
  • закон покликаний вирішити проблему переплати податків підприємцями, коли на одному рахунку – переплата, на іншому – недоплата, а підприємця все одно штрафують.
Які пропозиції вніс Володимир Зеленський:
  • законопроєкт укупі з законом про держрегулювання виробництва алкоголю, тютюнових виробів і пального, фактично, встановлює державне регулювання формування цін на тютюнові вироби. Зеленський запропонував внести зміни в останній закон, щоб уникнути цього;
  • у законопроєкті йдеться про “орган доходів і зборів”, хоча в Україні є загальнодержавний термін “податковий орган”. Тому президент запропонував усунути цю неточність.
Як функціонуватиме:
  • платник податків подає на виконання до банку, в якому він обслуговується, розрахунковий документ про переказ на єдиний рахунок відповідної суми;
  • податкова служба формує необхідні реєстри, із зазначенням усієї потрібної інформації, зокрема платіжних реквізитів отримувачів коштів, та надсилає їх Казначейству;
  • казначейство, виходячи з отриманих від ДПС реєстрів, розподіляє кошти платників податків між бюджетами та державними цільовими фондами. При цьому платник податків матиме змогу ознайомитись у своєму електронному кабінеті з реєстром, який ДПС сформувало по його платежах та надіслало Казначейству для розподілу, а також визначити напрямок використання сум помилково або надміру сплачених ним коштів.

Довідка Finance.ua:

  • 4 жовтня Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1049 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Законопроекти запроваджують єдиний рахунок для сплати податків і зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з 1 січня 2021 року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас