Олександр Холод: як оформити кредит в МФО під час карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Холод: як оформити кредит в МФО під час карантину

Кредит&Депозит
2219
В період пандемії і наближення фінансової кризи уряд змушений був піти на жорсткі заходи. І головний з них – карантин. Через це багато людей залишилися без грошей, бо їх або звільнили з роботи, або відправили в неоплачувану відпустку. У кожного ситуація різна. Але об’єднує всіх одне – значне зменшення доходів.
У такий час часто єдиним рятівним колом для людей стають мікрофінансові організації (МФО). Тому що вони пропонують невеликі суми в кредит на невеликий термін. Але багато хто не знає, чи варто звертатися туди під час карантину? Що робити, якщо там вже є кредит, чи буде штраф за своєчасну несплату? Як оплачувати в таких умовах? На запитання Finance.ua відповідає Олександр Холод, директор ШвидкоГроші.
Карантин і МФО: що змінилося в роботі?
Насправді МФО не припиняли свою роботу під час карантину. Закрилися на деякий час тільки відділення, куди можна було прийти. Видача позик через онлайн не припинялася. Через сайт і особистий кабінет майже всіх МФО можна і оформляти кредит, і оплачувати його.
В такому випадку інструкція про те, як це зробити, завжди є на офіційному сайті компанії, до якої ви звернулися по фінансову допомогу. Хоча для багатьох клієнтів такий спосіб все ж був недоступним через відсутність технічних можливостей або з якихось інших особистих причин.
Але незабаром Кабмін все-таки визнав відділення МФО важливими об’єктами соціальної інфраструктури і 2 квітня дозволив роботу деяким установам, в тому числі і МФО. Люди почали приходити у знову відкриті відділення.
Чи існує сьогодні попит на мікрокредити?
Перша хвиля зростання популярності невеликих кредитів за останній час почалася разом з карантином.
Людей охопила масова паніка, вони намагалися запастися як продуктами, так і коштами. Потім ажіотаж трохи спав і спалахнув з новою силою саме тоді, коли відкрили фізичні відділення.
Це означає тільки одне: після практично місяця карантину, у людей закінчуються гроші. Саме про таку ситуацію ще на початку обмежувальних заходів попереджали фінансові експерти. Тому дозволити МФО працювати було правильним кроком.
Як оформити кредит в умовах карантину?
Умови видачі кредиту в більшості компаній не змінилися. Ставки залишилися такими ж, тільки безпроцентні кредити більше не видають. Також зараз не нараховуються пені і штрафи за кредити під час карантину. І це, на мою думку, прекрасний привід погасити заборгованості всім, у кого вони є.
 
Що ж до способів, то їх як і раніше два: онлайн і особистий візит до відділення, більшість з яких зараз намагаються зробити максимально безпечними як для клієнтів, так і для співробітників. Введено масковий режим і постійну дезінфекцію. У деяких компаніях навіть видають клієнтам маски і флакончики антисептику з собою.
Не змінилося і те, що МФО дивляться на кредитну історію людини і оцінюють її фінансові можливості, щоб розуміти, чи зможе вона вчасно повернути ту суму, яку бере в борг. Ніхто не хоче видавати гроші і розуміти, що назад він їх не отримає.
Чи дозволяє карантин не платити за кредитом?
Ні. Кредит завжди потрібно віддавати вчасно: рівно в обумовлений термін. Якщо хтось думає, що під час карантину можна взяти кредит і не оплачувати, то це не так.
До того ж, вам це буде дуже невигідно. Позаяк на сьогоднішній день скасовані тільки штрафи і пеня, але процентна ставка залишилася, і вона нікуди не зникне. Сума кредиту все одно буде збільшуватися, якщо вчасно його не гасити.
Скільки і в якому випадку краще позичати саме у МФО?
Ми намагаємося не тільки підтримувати населення на певному важкому етапі їхнього життя, а й вчити їх фінансовій грамотності. Кожна людина, яка бере в борг, мусить пам’ятати: потрібно брати мінімум – стільки грошей, скільки дійсно потрібно. Звісно ж, є багато ситуацій, коли бракує всього кілька тисяч. У таких випадках не хочеться брати гроші у родичів або знайомих, щоб не псувати відносини. Тоді на допомогу приходять МФО.
Тому кредит можна (а іноді навіть потрібно – авт.) брати навіть в умовах карантину. Боятися цього не варто.
Але завжди пам’ятайте: кредитну історію ніхто не скасовував. Тому давайте бути фінансово грамотними.
І не варто піддаватися паніці й робити невигідні інвестиції. Якщо маєте кредит, який потрібно погасити, то з отриманням зарплати краще саме це і зробити, а не купувати про запас десятки кілограмів гречки чи рису, солі, цукру або величезні пачки туалетного паперу.
Таким чином економії не буде точно – якщо продукти і подорожчають за тиждень, то максимум на пару гривень, а відсотків за кредитом доведеться заплатити набагато більше.
Александр Холод, директор ШвидкоГроші
До речі, отримати кілька тисяч гривень за 10-20 хвилин собі на картку цілком реально. Для цього достатньо скористатися сервісом Finance.ua. З його допомогою умови багатьох МФО України “як на долоні”.
 

Отримати гроші швидко 💰

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас