Данилишин розповів про основні чинники інфляції в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин розповів про основні чинники інфляції в Україні

Казна та Політика
611
Голова правління НБУ Богдан Данилишин повідомив, що «надлишковий» попит, викликаний в т.ч. можливою участі НБУ у фінансуванні дефіциту бюджету, відіграє ледь не останню роль серед чинників інфляції.
Про це він написав на сторінці у FACEBOOK.
Основні причини інфляції:
  • низький рівень життя та (як наслідок) висока схильність населення до споживання;
  • структурні диспаритети, викликані недосконалістю ринків України (товарних, фінансових, праці).
Переважна частина інфляції в Україні має структурну природу, і не пов’язана з «надлишковим попитом» – а отже, силове гальмування попиту з високою вірогідністю призведе до скорочення факторів виробництва – робоча сила буде виїжджати за кордон, основний капітал буде руйнуватись, виробництво – занепадатиме.
Обгрунтування. Рівень життя, середня зарплата в Україні не відповідають стандартам життя, прийнятним для людей з європейськими цінностями, які проживають на даній географічній території планети. Тому природне бажання людей мати мінімальні стандарти життя буде формувати попит, впливати на їх схильність до споживання і штовхати ціни вгору безвідносно від таргетів НБУ. Цей попит і ріст цін можна зупинити лише разом з зупинкою економіки, застосовуючи насильницькі монетарні методи зразка 2018-2019 років.
“А дестабілізація бюджетної сфери – не буде нести загрози для макроекономічної стабільності? Критична нестача ліквідності в інших (крім фінансового) секторах економіки – не буде нести загрози для макроекономічної стабільності? Якщо 5 років поспіль відбувається вимивання коштів із реальної економіки через первинно профіцитний бюджет, в результаті чого критично скорочується сукупний попит – це не загроза стабільності? Нинішня надлишкова ліквідність та космічні прибутки банків – це гроші по суті викачані з реальної економіки, виведені з неї через податки бюджету і сплату бюджетом непомірно високих відсотків по ОВДП (первинний фіскальний баланс бюджету в Україні – профіцитний з 2015 року, а реальна ex-ante ставка перевищувала 10% річних вже 1,5 роки)!” – повідомив він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас