Падіння цін на бензин має потенціал до 22,5 гривень за літр - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння цін на бензин має потенціал до 22,5 гривень за літр - експерти

Енергетика
1194
В Україні продовжують падати ціни на бензин. Експерти кажуть, що це відбувається не стільки через те, що й надалі дешевшає нафта, а ще й через те, що відбувається з курсом долара. Адже гривня останнім часом не тільки стабілізувалася, але і зміцнилася.
А це дуже важливо для ситуації на ринку пального, адже в Україні близько 80% нафтопродуктів імпортується. Тому для нас дуже чутливі коливання вартості як нафти, так і гривні.
Для порівняння: в січні, коли нафта (марки Brent, вона дорожче приблизно вдвічі від російської Urals) коштувала 66-68 доларів за барель (159 л), а курс долара в Україні був 24-24,3 грн/долар, то літр бензину А-95 коштував в роздробі в середньому 27,2 грн/долар або 1,13 долар/л.
Зараз при ціні нафти Brent 23-25 ​​доларів за барель і курсі долара на міжбанку 27,15 грн/долар літр бензину А-95 коштує в середньому 24,5 грн/долар або 0,90 дол./л. При цьому експерти кажуть, що є потенціал для зниження ціни ще приблизно на 2 грн/л – до 22,5 грн/л.
“Курс гривні минулого тижня стабілізувався і зміцнився, що разом зі здешевленням нафти стало ще одним потужним фактором для подальшого зниження цін на пальне”, – конкретизував Сергій Куюн.
“На тлі триваючого скорочення попиту ціни продовжували падати, – констатував Геннадій Рябцев. – Низький попит при високій пропозиції став додатковим чинником для того, щоб темпи падіння збереглися: за два тижні падіння склало в середньому близько двох гривень на літрі”.
За словами Артема Куюна, зараз через здешевлення нафти знизилася собівартість газу, тому він продовжив дешевшати в опті, що позначилося і на роздробі.
“Сьогодні ціна в роздробі 9,50 грн/л – хороша ціна, – підрахував Артем Куюн, – але через падіння продажів газу, багато заправок знизили ціни менше, ніж могли б, бо збільшилися постійні витрати на продаж кожного літра – це, нагадаю, витрати на зарплату персоналу, оренду, комунальні послуги. Вони в середньому зросли з 2,3 грн/л до 3 грн/л”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас