Максим Пархоменко: а як житимемо після карантину? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: а як житимемо після карантину?

Валюта
3077
Минулого тижня після проходження голосування щодо двох ключових законів, які потрібні для отримання траншу від МВФ, гривня отримала значну підтримку на міжбанку.
Ця подія збила градус напруги і дозволила курсу істотно відновитися в ціні. І якщо раніше в моменти криз минулих років ми бачили істотні каскадні падіння гривні, які були спровоковані падінням сировинних ринків, виведенням капіталів за кордон і зниженням курсу рубля, то на сьогодні ситуація змінилась.
За фактом, валюти сусідніх країн просіли вкрай сильно, кожна з них показала падіння більш ніж на 15%. Зниження цін на нафту змушує знижуватися курс рубля і тенге, а білоруський рубль через високу інтеграцію білоруської економіки з Росією йде слідом за ними.
Давайте оцінимо наші майбутні перспективи економіки і курс гривні, ґрунтуючись на досвіді того ж Китаю.
Ситуація в КНР
Раніше були опубліковані дані щодо динаміки ділової активності в промисловому секторі і секторі послуг країни за березень. Цифри виявилися вкрай позитивним. Ділова активність змогла не тільки вийти на старі позначки, але і перевищити їх. Чи то китайські статисти постаралися, чи то реально економіка вийшла в нормальну фазу, але зростання очікувань пов’язане з відкриттям багатьох підприємств і вірою в світле майбутнє.
Водночас, проблеми Китаю на цьому не закінчуються. Вже зараз багато підприємств зіткнуться з проблемами на зовнішніх ринках, на які вони експортують товари. Попит через карантин на них просто відсутній або перебуває на мінімальних значеннях.
По суті, основні торгові ланцюжки поставлені на паузу і експорт країни буде стояти на місці. Незважаючи на це, внутрішнє споживання Китаю зростатиме, а стимулюючі заходи будуть і далі їх розігрівати. Економіка хоч і зіткнеться з проблемами експорту, але буде їх перекривати внутрішнім попитом.
Водночас обсяги споживання в Китаї будуть продовжувати рости. В першу чергу за рахунок дешевої енергії і грошей, які вивільняються з допомогою такої економії. Таким чином, Китай має всі шанси наростити темпи зростання, а український експортер збільшити експорт товарів у ці регіони.
А що для нас?
Незважаючи на загальну турбулентність на ринках, ціни на зерно добре додали у вазі. Це дає можливості для подальшого зростання експорту з боку наших аграріїв.
Глобальна картина для нас наразі не надто сприятлива. Але в ній, незважаючи на весь негатив, є один вагомий плюс. Він полягає в тому, що всі кризи колись закінсуються, як і ця. І думки багатьох банків і аналітиків сходяться в тому, що вихід з неї буде доволі швидким – протягом кількох кварталів.
Для нас це означає, що впродовж короткого часу, а це місяць-два, умови можуть суттєво змінитися.
З моменту розвитку кризи уряди багатьох західних країн закачали в світову фінансову систему трильйони доларів. Цей обсяг грошей буде доходити і до України.
Розмір цих потоків буде визначатися нашою привабливістю на тлі інших конкурентів. Якщо наша економіка буде більш відкритою і інтегрованою в світовий фінансовий простір, то ми отримаємо незначні за мірками світу, але вагомі за мірками нашої країни кошти.
Наприклад, тільки в наші боргові папери в 2019 році було інвестовано понад 4 млрд доларів. І проблема була не в тому, що більше не було бажання вливати коштів, а більше просто не було куди – не було інструментів для вливань інвестицій, як і зрозумілого механізму для їх реалізації. Єдине, де може розвернутися емітент – це борговий ринок, і той вкрай невеликий.
За практикою минулої кризи 2008 року, низькі процентні ставки і монетарні програми центральних банків змусили багатьох інвесторів звернути свій погляд на ринки, що розвиваються. Саме вони показували більш високі темпи зростання в посткризовий період і привели до зростання цих економік. З нами з високою часткою ймовірності може повторитися те ж саме. Для деяких криза – це занепад, а для інших – можливості.
На зараз нам важливо в короткостроковій перспективі зберегти фінансову стабільність держави і протриматися приблизно квартал і не розгубити те зростання ВВП, яке було сформоване раніше. Важливою підмогою буде програма від МВФ і її розміри. Чи зможе вона просто допомогти підтримати нам штани і звести бюджет, чи може допомогти стимулювати нашу економіку.
У разі реалізації повною мірою програми з боку МВФ ми маємо всі шанси для посилення темпів зростання і швидкого виходу з кризи. У цих умовах не варто чекати падіння курсу до 30 гривень за долар.
Реальний обмінний курс буде 27 гривень до першої половини року. Після зняття карантину і активізації економіки курс долара продовжить знижуватися до позначки в 26.
Низькі світові ставки можуть спонукати і сформувати приплив нових інвестицій в наші боргові папери і повторити динамічне зниження долара за прикладом 2019 року. Термін реалізації цього сценарію залежатиме від термінів запуску економіки в першу чергу і глибини її просадки. Якщо економічное втрати будуть невеликими на рівні до -3% ВВП – ми маємо шанси швидко вийти з кризи.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас