Кеш на карантині — чи відмовилися українці від оплати готівкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Кеш на карантині — чи відмовилися українці від оплати готівкою

Кредит&Депозит
2841
У період епідемії відмова від використання готівкою стала практично трендом. Люди намагаються убезпечити себе, і цю ідею активно підтримують світові компанії та банки. НБУ особисто радить мінімізувати контакт із купюрами. Як йдуть справи з онлайн-платежами в Україні та чи готові самі українці до діджиталізації оплат — читайте в нашому матеріалі.
НБУ й українці за безготівку
Під час епідемії НБУ відправляє готівку на “карантин”. Але дезінфекції або утилізації піддаються тільки ті купюри, які були вилучені з комерційних банків. Іншими словами, якщо покупець розраховується на касі готівкою й отримує решту, він з малою вірогідністю отримає ті самі “чисті” гроші. Фізично неможливо вилучити абсолютно всі банкноти. Українці це розуміють і наразі намагаються використовувати безконтактний спосіб оплати.
Пандемія прискорює перехід українців на безготівкові платежі. Те ж саме стосується й бізнесу. Компанії переходять на онлайн-режим, причому цю ідею стимулює НБУ. Нацбанк закликає зменшити операції з готівкою, скоротити кількість транзакцій у банкоматах і проводити безготівкові розрахунки (в ідеалі — безконтактні).
НБУ рекомендує мити руки й не торкатися обличчя після контакту з грошима (банкнотами та монетами). Також варто дезінфікувати картки та смартфони, а ще частіше — термінали.
Багато українців готові до переходу на безконтактну оплату. Більшість ще задовго до карантину розплачувалися тільки за допомогою карток, NFC або онлайн-платежів.
Зростання онлайн-транзакцій — світ та Україна
Щотижня британська компанія Contentsquare аналізує вплив коронавірусу на електронну комерцію. Так, глобальний цифровий трафік виріс на 7% минулого тижня порівняно з поточним. Транзакції також зросли з початку спалаху епідемії на 12% (або на 9% порівняно з попереднім тижнем).
Кількість онлайн-покупок збільшується в продуктовому секторі. З початку спалаху трафік в онлайн-магазинах виріс на 219%. Те ж саме стосується кількості угод (+50% порівняно з поточним тижнем).
Сектори роздрібної торгівлі, товарів для будинку, меблів, косметики продовжують демонструвати непогані показники за обсягом транзакцій (від 30% до 60% з моменту початку карантину). Це відображає явне зрушення в поведінці споживачів: люди активно облаштовують будинки для комфортного життя в режимі карантину. Вони купують в інтернеті ноутбуки, ігрові приставки, телевізори, книги, косметику, вітаміни.
Операції онлайн-банкінгу також зросли минулого тижня, оскільки споживачі перейшли до управління своїми грошима в інтернеті (подача заявок на кредит, відкриття ощадних рахунків, торгівля тощо).
За даними фінтех-компанії EasyPay, українці стали набагато частіше проводити оплати в інтернеті та мобільних застосунках. Термінали ж стали користуватися меншою популярністю.
Зростання можна помітити в таких категоріях (дані березня-квітня порівняно з лютим):
  • інтернет — 17%;
  • мобільний зв’язок — 14%;
  • поповнення карток — 2,3% (термінали), 6% (мобільні застосунки);
  • оплата комунальних послуг — 7% (сайти), 8% (термінали);
  • оплата кредитів — 38%.
Остання категорія стала ще активнішою. Незважаючи на скасування штрафів на період карантину, українці намагаються вчасно погашати кредити. Для цього вони вважають за краще користуватися інтернет-банкінгом або особистим кабінетом, який стає доступним після реєстрації на сайті кредитора. Банки та МФО, у свою чергу, створюють максимально комфортні й лояльні умови для закриття кредитів. Наприклад, погашення в CreditPlus можливе на сайті, в інтернет-банкінгу, а скоро буде доступно й у застосунку.
Платіжні операції онлайн — що доступно українцям
  • Оплата комунальних послуг
  • Переказ коштів
  • Погашення кредитів в банках і МФО
  • Купівля продуктових і господарських товарів (одягу, інструментів тощо)
  • Доставка їжі та ліків
  • Оплата послуг пошти
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас