Дистанційний режим роботи в судах може сприяти зниженню корупції - Дубілет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дистанційний режим роботи в судах може сприяти зниженню корупції - Дубілет

Казна та Політика
300
Після введення в Україні карантинних заходів багато судових слухань почали проводитися в режимі відеоконференцій. Це може сприяти зниженню корупції.
Про це написав колишній міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет у своєму Telegram-каналі.
“Зараз судові справи розподіляються у випадковому порядку по суддях в рамках міста або району. Цей розподіл покликаний знижувати корупцію. Однак на практиці, як мені пояснюють досвідчені юристи, в рамках регіону адвокати зазвичай знають всіх суддів — і все одно легко домовляються”, – пише Дубілет.
На його думку, якщо справи заслуховуватимуться не на своїх районах, а дистанційно, це може зменшити корупцію в судах.
“Слухання через відеоконференції можуть не тільки посприяти зниженню корупції. Це зручніше і економніше чисто з практичної точки зору (наприклад, часто учасники процесу збираються, щоб одразу ж перенести справу на іншу дату). Крім того, це може дати поштовх розвитку електронного суду, що також зробить судовий процес прозорішим”, – повідомляє він.
Ексміністр зазначає, що понад 95% судових справ є відкритими для громадськості. Відповідно, навіть не доведеться витрачати бюджети на дорогі програмно-апаратні комплекси – більшість слухань можна проводити через який-небудь Skype або Zoom.
“Єдине, в учасників повинна бути проста можливість пройти верифікацію через ЕЦП або BankiD. Такий крок міг би істотно знизити корупцію в рамках судової системи. Коронавірус нам дав тут потужний імпульс, потрібно ним скористатися”, – зазначив Дубілет.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас