Допомоги одного МВФ буде недостатньо для відновлення економіки, - інвестбанкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомоги одного МВФ буде недостатньо для відновлення економіки, - інвестбанкіри

Фондовий ринок
888
Інвестиційні банки вважають, що фінансової підтримки України з боку Міжнародного валютного фонду буде недостатньо для відновлення економіки країни.
Про це вони повідомили у коментарі Українським Новинам.
“Чим довше буде затягуватися карантин, тим складніше буде відновлюватися економіці. Якщо карантин затягнеться на більш ніж два місяці, то значна частина бізнесу буде не в змозі відновити свою роботу. Залежність економіки України від зовнішніх ринків висока, тому її відновлення також залежатиме від швидкості відновлення світової економіки. Вже очевидно, що втрати світової економіки в першому півріччі будуть величезні”, – сказала аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко.
Однак, за її словами, все залежить від того, наскільки швидко буде проходити розворот.
На думку аналітика, найбільш сприятливий сценарій – це V-подібний розворот, коли швидкість відновлення буде порівнянна зі швидкістю спаду.
“Якщо ж світова економіка довше затримається на дні, а відновлення буде довгим і невпевненим, то спад української економіки може продовжитися і в наступному році”, – зазначила Охтирко.
При цьому вона вважає, що зовнішня торгівля України значно скоротиться, зменшиться й імпорт, й експорт.
“Однак ми очікуємо, що зменшення імпорту буде більш стрімким, ніж експорту. Обвал цін на енергоресурси, а також зниження попиту на інвестиційні та споживчі товари матиме більший ефект на імпорт, ніж зниження світових цін на зерно та металургійну продукцію, які є основною українського експорту. Не виключено, що рахунок поточних операцій платіжного балансу опиниться в профіциті, що зніме девальваційний тиск з боку фундаментальних факторів”, – зазначила вона.
Тиск психологічних факторів залишиться сильним, а фактори, які будуть негативно впливати на валютний ринок, будуть виникати постійно як всередині, так й поза нею.
Тому ситуаційні коливання курсу протягом року будуть дуже частими.
“Ні, вони (кошти МВФ. – Ред.) лише полегшать ситуацію з виплатою за зовнішніми позиками і допоможуть профінансувати дефіцит бюджету. Найближчим часом постануть проблеми, пов’язані зі скороченням доходів значної частини населення. Це може стати великим дестабілізуючим фактором”, – підсумувала Ахтирко.
На думку Олександра Мартиненка, голови аналітичного підрозділу групи ICU, впоратися з труднощами карантинного режиму українській економіці допоможе тільки зовнішня допомога.
“Україна може отримати 4,5 млрд доларів в результаті угоди з МВФ для боротьби з наслідками пандемії коронавірусу. Швидше за все, цього буде недостатньо для того, щоб заповнити всі втрати економіки. Тим не менш, це майже 3% від ВВП країни в 2019 – показник, цілком порівнянний з розміром стимулюючих фіскальних пакетів “Великої десятки”. Залишилося тільки підписати угоду з МВФ”, – зазначив представник ICU.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас