Інвестбанкіри розповіли про наслідки для країни в разі оголошення дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестбанкіри розповіли про наслідки для країни в разі оголошення дефолту

Казна та Політика
21307
У той час, як залишки на ЄКР скоротилися на 40%, інвестиційні банкіри відзначають, що в найближчі кілька місяців передумов для дефолту України за зовнішніми боргами немає.
“Крім цього, перший транш МВФ в сумі 1,5-2 млрд доларів, швидше за все, також надійде безпосередньо на рахунки уряду. Це може вирішити проблему фінансування зовнішніх виплат України як мінімум в цей рік і пом’якшить удар для економіки від наслідків введення карантинного режиму”, – зазначив Олександр Мартиненко, глава аналітичного підрозділу групи ICU.
Він додав, що дефолт може призвести до серйозних негативних наслідків для економіки України.
Як для держави, так і для приватного бізнесу доступ до зовнішнього фінансування може виявитися закритим на тривалий час.
Основні наслідки – це стрімка девальвація гривні, розкручування інфляції і криза бюджетних платежів, які викличуть різке падіння реальних доходів населення.
“Навіть сам факт дефолту не означає, що країна повністю звільняється від зовнішніх зобов’язань. Щоб уникнути міжнародної ізоляції, уряду все одно довелося б домовлятися з зарубіжними кредиторами про суму боргів, яка підлягає списанню, умови відстрочки виплат. І проведення таких переговорів неможливо буде без участі МВФ”, – підсумував інвестбанкір.
Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту Concorde Capital, зазначив, що дефолт призведе до зубожіння населення та олігархізації влади.
“Найголовніше – у уряду в разі дефолту гроші закінчаться набагато швидше, ніж без дефолту. Це означає, що не буде чим фінансувати швидко зростаючий дефіцит бюджету, крім як друкуванням грошей. Це – неконтрольована девальвація гривні та інфляція. У результаті, населення буде різко біднішати, а у держави не буде коштів його підтримати”, – сказав він.
Паращій підкреслив, що без дефолту можна розраховувати на міжнародне фінансування близько 7-8 млрд доларів вже в цьому році, і це набагато більше, ніж уряду потрібно повертати зовнішнім кредиторам – 4 млрд доларів до кінця року.
“В результаті цього (дефолту), різко впаде довіра до влади, рейтинг президента обнулиться. В результаті цього, його вплив на парламент і уряд зменшиться в рази (зараз він може апелювати до громадської думки в своїх спробах впливати на парламент). У результаті, парламент буде повністю під контролем олігархів, президент з низьким рейтингом теж зможе тільки на олігархів спиратися”, – підсумував інвестбанкір.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас