«Карантинне шахрайство» і боротьба з ним (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Карантинне шахрайство» і боротьба з ним (інфографіка)

Кримінал
2639
У періоди криз, катастроф і будь-яких суспільних потрясінь активізуються, як правило, не тільки небайдужі люди і волонтери, які щиро прагнуть допомогти, а й шахраї. Сьогодні у злочинців з’являються нові прийоми і схеми обману людей, а попередні алгоритми адаптуються під ситуацію.
Рекомендації, як уберегти себе від «карантинних» шахраїв, надали кримінолог Ганна Маляр і кандидат психологічних наук, фахівець з психологічної кібербезпеки Наталія Бугаєва – експерти соціального ток-шоу «Стосується кожного».
1. Відео та фото в соцмережах – наводка для шахраїв. Зараз, коли люди сидять вдома, у багатьох складний психологічний стан, соціалізація для них ще більш потрібна і важлива. Але навіть невинне кухонне фото – джерело інформації для злочинців. За цими кадрами може бути зрозуміло, що є в квартирі, чим поживитися: наскільки дорогий у вас посуд, меблі і техніка. Більш того, злочинці звернуть увагу не тільки на вартість вашого майна, але і запам’ятають планування і розташування речей у квартирі. Так, в період самоізоляції це не здається страшним, але карантин рано чи пізно закінчиться.
2. Злочинці в захисних костюмах. Шахраї часто користуються нашою панікою і незнанням того, що саме робить Міністерство охорони здоров’я та інші держструктури для попередження поширення інфекції. Наприклад, до вас у двері стукають люди в захисній екіпіровці і повідомляють, що в будівлі проводиться санобробка приміщень від коронавірусу, тому що в будинку виявлений випадок зараження. Вас попросять на якийсь час вийти з квартири, тому що хімічні речовини шкідливі для здоров’я. Після повернення ви, швидше за все, не дорахуєтеся частини речей.
3. Фальшиві тести на COVID-2019, ліки від коронавірусу та псевдозахист. В Інтернеті створюються сайти-одноденки зі звабливим слоганом: “Розпродаж! Знижки! Залишилося 10 упаковок!”, які торгують масками, респіраторами та засобами дезінфекції за передоплатою або повною оплатою товару. Але після відправки грошей покупцям перестають відповідати на повідомлення і телефонні дзвінки. Але навіть якщо ви в підсумку отримаєте маску, не факт, що вона від чогось захистить.
4. Дзвінки від “липових” лікарів. Шахраї будь-якими шляхами збирають дані про літніх пацієнтів: їх контактну інформацію, діагноз, чи здавали вони аналізи. Потім телефонують нібито від імені лікаря і повідомляють про дуже погані результати аналізів. У зв’язку з обмеженою кількістю місць для госпіталізації потрібно внести передоплату, після чого лікар готовий приїхати до пацієнта додому. Або шахрай вмовляє літню людину купити дорогі ліки, які є альтернативою оперативного втручання.
5. Крадіжка доставлених товарів. Навіть перебуваючи вдома, ми не захищені від злодіїв. “Звичайно, зараз вас немає на вулиці, і щось вкрасти з вашої кишені вони не зможуть, – каже кримінолог Анна Маляр, – але з’явилася послуга безконтактної доставки товарів: ви розплачуєтеся карткою, вам привозять товар під двері, а потім ви його забираєте. Злочинці можуть стежити за кур’єрами і забрати товар раніше за вас».
6. Інформація в групах взаємодопомоги. У соцмережах з’явилися групи, в яких люди щиро пропонують допомогу оточуючим. «У важкі часи багато хороших, щирих людей при першому ж запиті кидаються допомагати, – розповідає Анна Маляр. – Але цим можуть скористатися шахраї. Як мінімум – імітувати, що допомога потрібна їм.
7. Фішинг або “фейкові” листи від держструктур. Шахраї поширюють електронні листи та повідомлення з вкладеннями та гіперпосиланнями від імені ВООЗ або медичних організацій, що нібито містять важливу інформацію про коронавірус. В результаті на комп’ютери і гаджети користувачів потрапляє шкідливе програмне забезпечення, і вони стають жертвами фішингу – незаконного збору конфіденційних даних інтернет-користувачів.
«Карантинне шахрайство» і боротьба з ним (інфографіка)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас