Нацбанк оштрафував чотири банки за порушення фінмоніторінгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк оштрафував чотири банки за порушення фінмоніторінгу

Казна та Політика
1116
Національний банк у березні застосував до чотирьох банків заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінмоніторингу.
Зокрема, регулятор оштрафував РВС Банк на 3 млн грн, банк «Український капітал» – на 800 тис. грн і державний Укрексімбанк – на 600 тис. грн за підсумками перевірок з питань запобігання та протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення.
Крім того, в результаті відповідних перевірок НБУ також направив ПроКредит Банку письмове попередження через незабезпечення виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу.
Зазначається, що РВС Банк оштрафований за неналежне забезпечення діяльності внутрішньобанківської системи запобігання легалізації кримінальних доходів/фінансуванню тероризму, що призвело до обслуговування клієнтів-юросіб за фінансовими операціями без документів, що підтверджують явну економічну доцільність і реальні фінансові можливості для їх здійснення.
Крім того, це призвело до обслуговування клієнтів-фізосіб, які здійснювали циклічні фінансові операції з облігаціями внутрішньої держпозики і отримували значний інвестиційний прибуток, а юрособи-контрагенти цих клієнтів, відповідно, – інвестиційний збиток.
Банк «Український капітал» і Укрексімбанк оштрафовані за нездійснення на постійній основі аналізу фінансових операцій клієнтів з урахуванням ризик-орієнтованих підходів. Держбанк також не виконав зобов’язання з вивчення клієнтів у встановлених законом випадках.
За даними НБУ, на 1 січня 2020 року за розміром загальних активів державний Укрексімбанк займав третє місце (202,91 млрд грн), ПроКредитБанк – 15 місце (24,322 млрд грн), РВС Банк – 51 місце (1,397 млрд грн) і банк «Український капітал» – 60 місце (1,081 млрд грн) серед 75 діючих банків.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас