«Все скуплять олігархи та великі компанії»: ексміністр економіки розкритикував ухвалений закон про ринок землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Все скуплять олігархи та великі компанії»: ексміністр економіки розкритикував ухвалений закон про ринок землі

Казна та Політика
1382
Ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов розкритикував ухвалений закон про ринок сільськогосподарських земель.
Милованов вважає, що обмеження, які запроваджуються на початку роботи ринку, призведуть до того, що сільськогосподарську землю викуплять великі компанії та олігархи через підставних осіб.
«Люди, які звикли до сірих схем і мають вільну готівку, зможуть скористатись новим ринком землі для накопичення великих обсягів землі. Так само як в 90-х певні групи людей захопили підприємства через ваучери, скуповуючи їх за безцінь та використовуючи підставних осіб. Цього разу землю можуть скупити через десятки чи сотні підставних осіб, кожна з яких придбає по 100 га», — зазначив Милованов.
Мова йде про обмеження, передбачені ухваленим законом про землю: він має запрацювати з 1 липня 2021 року. При цьому, до кінця 2023 року купувати земельні паї зможуть лише фізичні особи. Юридичні особи отримають право купувати землю лише з 1 січня 2024 року.
Виходом із цієї ситуації Милованов називає відкриття ринку землі одразу для всіх — і для компаній, і для фізичних осіб. Це має знизити ризик розвитку тіньових схем.

Довідка Finance.ua:

  • В ніч з 30 на 31 березня 2020 року народні депутати України підтримали законопроект № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” під час позачергового засідання.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас