Прийнято закон про ринок землі: що важливо знати (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийнято закон про ринок землі: що важливо знати (інфографіка)

Аграрний ринок
13493
В ніч з 30 на 31 березня 2020 року народні депутати України підтримали законопроект № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” під час позачергового засідання.
“За” проголосували 259 депутатів. Із них 206 з партії “Слуга народу”. 23 голоси – партія “Європейська солідарність”. Партія “Голос” – 13 нардепів. Депутатська група “Довіра” – 12 і 5 голосів від позафракційних.
Проти – лише 24, і утрималися 3 нардепа. 29 народних обранців не брали участі в голосуванні.
Нагадаємо, як неодноразово повторював Президент України Володимир Зеленський, прийняття “земельного закону” – одна з умов збільшення програми МВФ. З його слів, Україна домовилася з МВФ про збільшення програми до 10 млрд доларів.
Терміни запуску ринку землі: 1 липня 2021 року. У попередній редакції планували з 1 жовтня 2020 року
Основні положення № 2178-10:
  • допуск іноземців до купівлі землі на території України буде можливий лише після прийняття відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі. Юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора, фізичним особам, щодо яких застосовані санкції, забороняється купувати землю навіть за умови проведення референдуму;
  • іноземним громадянам забороняють купувати земельні ділянки в 50-км зоні від державного кордону України, незалежно від рішення референдуму.
  • землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності продаватися не будуть;
Прийнято закон про ринок землі: що важливо знати (інфографіка)
  • до 1 січня 2024 року купувати землю зможуть лише фізичні особи-громадяни України. З 1 січня 2024 року купувати землю дозволять українським юридичним особам в концентрації не більше 10 тис. га.
  • концентрація землі в одні руки в перші два роки після запуску земельної реформи обмежена площею 100 га;
  • розрахунок за покупку ділянок буде проходити лише в безготівковій формі;
  • ціна продажу ділянок сільськогосподарського призначення не може бути нижчою від їх нормативної грошової оцінки. Ця норма діятиме до 1 січня 2030 року;
  • орендарі земель, що працюють на них з правом користування не пізніше ніж з 2010 року, можуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативну грошову оцінку таких ділянок і без проведення земельних торгів. Право власності покупець отримує після першого платежу.
  • банки можуть бути власниками земельних ділянок в рамках стягнення застави. Такі ділянки повинні бути відчужені на торгах протягом двох років.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас