Міжбанк: вчорашні події повинні зіграти сьогодні за гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: вчорашні події повинні зіграти сьогодні за гривню

Валюта
3841
Вівторок буде надзвичайно цікавим днем ​​на валютному ринку. Після вчорашнього багатогодинного законодавчого та кадрового марафону у Верховній Раді пристрасті по «антиколомойському» закону і закону про землю вляглися. Принаймні – майже до кінця першої декади квітня, коли почнеться друге читання і відповідно – нові спроби “пройти між крапельками” у частини народних депутатів і сил, які вони представляють.
По факту – основні кроки для отримання кредитів МВФ та інших міжнародних організацій – зроблені, що потенційно знижує ризики фінансових “негараздів”, хоча і не вирішує цю проблему повністю. Валютний ринок і основна частина великих гравців, звісно, налякані закладеним в проект скоригованого бюджету на 2020 рік середньорічним курсом долара 29,4 гривні (замість 27 гривень), але його відправка депутатами на доопрацювання вселяє певний, хоча і обережний оптимізм у бізнесу і частково у населення. Тож вчорашні події у Верховній Раді – поки спрацюють на зміцнення гривні.
Аукціон з розміщення гривневих ОВДП Мінфін сьогодні скасував після консультації з первинними дилерами. Поки інтересу до них з такою прибутковістю особливого немає, новий міністр фінансів тільки призначений, бажання закуповуватися цими паперами у нерезидентів (на тлі проблем з коронавірусом) суттєвого не спостерігається. Тому чиновники взяли паузу. Це не вплине сьогодні на поведінку міжбанку.
Спрацюють три основні мотиватори:
1) Завершення місяця і кварталу – компаніям навіть з урахуванням карантину треба закривати звітну дату, що активізує їх на всіх ринках, у тому числі і валютному;
2) Період відшкодувань ПДВ експортерам триває, що додасть їм гривні на рахунки і частково закриє необхідність у продажу валюти. Це працює проти гривні;
3) Загальний настрій ринку на позитив (після вчорашніх рішень депутатів) і зниження тиску на готівковому ринку (вчора НБУ продав банкам обіцяні раніше $180 млн готівкових доларів і вони підуть на підкріплення кас і обмінників фінустанов). Це психологічно знижує ажіотаж як на міжбанку, так і в обмінниках.
Спроби спекулянтів знову погойдати курс протягом дня триватимуть, але сьогодні вже багато з них намагатимуться зіграти “на пониження”, тим більше, що дефіцит гривні в останній день кварталу відчуває весь бізнес і це дозволить гривні потіснити долар на торгах.
При ситуативному надлишку валюти на міжбанку – НБУ спробує окупити частину раніше витрачених доларів в резерви.
За прогнозами, обсяги операцій на торгах 31 березня складуть до $360 млн при укладанні до 640 угод (за рахунок ефекту закінчення звітного періоду) з коридором по долару в межах 27,65-28,05 гривень. Будуть активні спроби зіграти “на пониження” на вчорашніх новинах.
Котирування готівкового валютного ринку:
Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,50-28,00 і продаж 28,05-28,60 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,08 / 28,13
євро – 30,97 / 30,03
російський рубль – 0,351 / 0,324
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас