Георгій Губський: виробництво масок як можливість для бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Георгій Губський: виробництво масок як можливість для бізнесу

Фондовий ринок
2819
З початком епідемії коронавірусу в світі різко зріс попит на продукти першої необхідності – медичні препарати, засоби особистої гігієни та продукти харчування.
Україна не стала винятком. З введенням карантину в середині березня, в країні почав спостерігатися дефіцит засобів особистого захисту: стерильних масок, антисептиків і рукавичок. З поширенням коронавірусу в нашій країні, на полицях аптек відразу стало менше такої продукції. Якщо вони і з’являються в аптеках, то часто лише вранці та їх відразу великою кількістю розкуповують відвідувачі.
Попит на цю продукцію буде зростати в залежності від того, наскільки продовжать карантинний і посткарантинний період. Навіть незважаючи на те, що в Китаї – епіцентрі епідемії, карантин вже зводиться нанівець, тренд на носіння масок для обличчя в громадських місцях зберігатиметься тривалий час, оскільки це питання контролюється державою і люди зобов’язані їх носити у всіх громадських місцях.
Вигідна ніша
Разом з тим, виробництво масок для обличчя для українського бізнесу може стати вигідною нішею в нинішніх умовах. Ціни на маски на сьогодні варіюються найрізноманітніші – в залежності від використаного матеріалу. Багаторазові маски стали виробляти і компанії, які раніше шили одяг. Але таку маску може собі дозволити не кожен, адже вартість може досягати 500 грн за одиницю.
До нас в компанію стали приходити величезна кількість запитів від українського бізнесу з імпорту ліній для виробництва масок з Китаю. Оскільки у нас є свій офіс в Гуанчжоу, ми знайшли кілька фабрик, які виробляють обладнання для виготовлення масок, проінспектували їх і зібрали інформацію, яка може допомогти українському бізнесу дати населенню достатню кількість масок. Отже, що нам вдалося з’ясувати.
Залежно від комплектації виробнича потужність такого цеху становитиме від 50 до 150 масок на хвилину. Лінія складається з двох і більше блоків в залежності від продуктивності.
Перший блок формує саму маску, інші потрібні для кріплення гумок. Оскільки продуктивність блоку припаювання менша майже в 2 рази, ніж формувального блоку, таких модулів для припаювання буде потрібно кілька, щоб виключити вузьке місце і забезпечити максимальну продуктивність.
Фабрики, які ми перевіряємо, за лютий-березень експортували в країни Європи понад 200 комплектів даного обладнання. На деяких вже немає готових модулів в стоку і необхідно чекати якийсь час.
Розрахунок рентабельності для виробництва в Україні
Продажна вартість масок зараз в Україні оптом 5-10,5 грн/штука, собівартість матеріалів на виготовлення 1 маски близько 1,00 грн. Візьмемо середню ціну в 7 грн за одиницю.
Устаткування в середньому може виробляти 120 масок за 1 хвилину. Якщо працювати в 2 зміни по 8 годин, враховуючи, що виробничий час у нас 16 годин на добу. Отримуємо виробничу потужність 115 тис. шт. масок на добу. Прибуток з однієї маски складе 6 грн.
В підсумку, 690 тис. грн/добу «брудними». Припустимо, що така вартість збережеться 3 тижні після поставки і до початку спаду попиту – разом отримаємо 690 тис. * 21 день = 14,5 млн грн. За сьогоднішнім курсом (28) отримуємо $518 тис.
Витрати: амортизація обладнання, фонд оплати праці, оренда приміщення, податки та інші витрати складуть приблизно $10 000.
В сумі чистий прибуток за один місяць складе $508 тис.
Спрогнозуємо ситуацію, що з 1 травня відрегулюється ситуація і цінник впаде до 3-4 грн на опті. У будь-якому випадку, ще за 3 місяці можливо заробити $700 тис.
Скільки коштує обладнання
В середньому один модуль лінії коштує близько 20-25 тис. доларів США. У поточній ситуації дуже важливим фактором є час поставки і запуску.
Ми порахували, що закупити, поставити і провести пуско-налагоджувальні роботи можливо за 20 днів. Вартість проекту в цьому випадку складе приблизно $90 000. Знизити вартість можна за рахунок купівлі менш продуктивної лінії, відмови від автоматичного виробництва і збільшення терміну поставки.
Рекомендації для тих, хто прийме рішення діяти зараз:
  • Враховуючи ажіотаж, в Китаї почастішали випадки шахрайства. Ретельно перевіряйте фабрики, з якими плануєте працювати.
  • На онлайн майданчиках таких як Alibaba постачальники виставляють вартість, як правило, за найдешевший модуль, що може збити з пантелику при розрахунку проекту. Обов’язково уточнюйте вартість на повну комплектацію, яка відповідає саме вашим вимогам, а також це нове обладнання чи вживане.
  • Обов’язково підписуйте контракт, докладно описуйте специфікацію і терміни поставки. Це дозволить захистити вас в правовому полі і дисциплінує постачальника.
  • У разі якщо фабрика підтверджує наявність і просить зробити передоплату – навіть у разі підписаного контракту попросіть вислати фото і відео обладнання зі стоку. Найкращим варіантом буде відправити на фабрику свого представника.
  • Забезпечте контроль відвантаження. На нашому досвіді – пошкоджений при транспортуванні (на жаль, таке трапляється) модуль обладнання може стати каменем спотикання при налагодженні вже в Україні.
Георгій Губський, Директор з маркетингу компанії Fialan
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас